UPM menettää työntekijöiden, asiakkaiden ja omistajien luottamuksen

Ammattiliitto Pron paperiteollisuuden neuvottelukunta tuomitsee metsäyhtiö UPM:n toiminnan kotimaan työmarkkinoilla.

UPM:n pyrkimys heikentää työntekijöidensä työehtoja on johtanut jo yli kymmenen viikkoa kestäneeseen lakkoon, jonka loppua ei ole näkyvissä. Yhtiö esittää haluavansa sopia työehdoista, mutta käytännössä se pyrkii sanelemaan ne yksipuolisesti. Toimihenkilöiden osalta UPM ei ole edes suostunut neuvottelemaan työehdoista ja on päätynyt jo määrittelemään ne oman näkemyksensä mukaan.

Ammattiliitto Pron työmarkkinatutkimuksen mukaan UPM:llä työskentelevien jäsentemme luottamus työnantajaan romahti radikaalisti viimeisen vuoden aikana. Romahdus on hyvin poikkeuksellinen, kun verrataan Pron jäsenten vastauksiin yleisesti.

Luottamuspulan vuoksi lukuisten esihenkilöiden sekä asiantuntijoiden osaamispääoman siirtyminen UPM:ltä muihin yrityksiin on ymmärrettävää, vaikka ei eduksi yritykselle. Pron tietojen mukaan yhä useampi UPM:n toimihenkilö on vaihtanut työpaikkaa. Kymmenien osaajien lähtö UPM:ltä on poikkeuksellista, sillä tyypillisesti vaihtuvuus on hyvin vähäistä ja työsuhteet poikkeuksellisen pitkiä.

Euroopan suurimpana paperin valmistajana UPM ei ole viime syksystä alkaen pystynyt vastaamaan kasvaneeseen painopapereiden kysyntään. Monista asiakkaidensa ja muiden alan toimijoiden vetoomuksista huolimatta UPM jatkaa jääräpäisesti kannattavien tehtaiden seisottamista ja syyttää siitä muita.

UPM:n työntekijöiden ja asiakkaiden luottamuksen menettäminen ei voi olla vaikuttamatta yrityksen toimintaan sekä tulokseen, ja se tullaan varmasti huomioimaan myös osakkeenomistajien keskuudessa.

Useiden satojen miljoonien menetystä ei kuitata hetkessä edes painopapereiden kysynnän johdosta saatavilla tilapäisillä hinnankorotuksilla.

Toivottavasti maaliskuun lopulla pidettävä yhtiökokous ottaa asiaan kantaa ja tekee tarvittavat johtopäätökset yrityksen ylimmän johdon kyvykkyydestä jatkaa tehtävissään.

Ammattiliitto Pron paperiteollisuuden neuvottelukunnan näkemyksen mukaan UPM vaarantaa tarpeettomasti omalla toiminnallaan erittäin hyvin kannattavan yrityksen tulevaisuuden ja työpaikat.

Pron paperiteollisuuden neuvottelukuntaan kuuluu kymmenen suurimman Suomessa toimivan alan yrityksen luottamushenkilöitä. Neuvottelukunta käsittelee yrityskohtaisten työehtosopimusneuvottelujen tulokset ja esittää Pron hallitukselle niiden hyväksymistä tai hylkäämistä. Neuvottelukunta tekee tarvittaessa myös esityksiä työtaistelutoimenpiteistä. 

Lisätietoja:
Jari Uschanov, sopimusalavastaava, p. 050 574 2301
Anssi Vuorio, Pron teollisuussektorin johtaja, p. 050 564 5376

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue