JHL, Jyty ja JUKO jättivät Tamperetta ja Kuopiota koskevan lakkovaroituksen kunta-alan sopimusneuvotteluissa

Kunta-alan palkansaajien pääneuvottelujärjestöt JAU (JHL ja Jyty) ja JUKO ovat jättäneet Tampereen ja Kuopion kaupunkeja koskevan lakkovaroituksen Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle ja valtakunnansovittelijalle.

Kaksipäiväisen lakon Tampereella ja Kuopiossa on määrä alkaa tiistaina 29. maaliskuuta klo 00.01 ja päättyä keskiviikkona 30. maaliskuuta klo 23.59. Lakkoon ryhdytään, jos osapuolet eivät ole päässeet sopuun ennen tätä.

Työntekijäjärjestöt pyrkivät työtaistelutoimilla vauhdittamaan kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja, jotta neuvottelutulokseen päästäisiin. Tilanne kunta-alan neuvotteluissa on tällä hetkellä se, että työriidan sovittelu on alkanut valtakunnansovittelijan johdolla.

Lakkovaroitus koskee kaikkia kunta-alan sopimuksia: kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES), SOTE-sopimusta, opetushenkilöstön (OVTES), tuntipalkkaisten (TTES), lääkärien (LS) ja teknisten (TS) sopimuksia. Lisäksi lakkovaroitus koskee JHL:n ja Jytyn osalta kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa AVAINTES-sopimusta.

Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Tämä on jo toinen JHL:n, Jytyn ja JUKOn ilmoittama lakkovaroitus kunta-alan sopimusneuvotteluissa. Ensimmäinen lakkovaroitus koski kaksipäiväistä lakkoa Jyväskylässä ja Rovaniemellä 23.–24. maaliskuuta. Käynnissä on ollut myös koko kunta-alaa koskeva viikon mittainen ylityö- ja vuoronvaihtokielto 7.–13. maaliskuuta.

– Tavoitteenamme on tietenkin sopimus, ei lakkoilu. Myös kunta-alan ammattilaisten palkkojen on kuitenkin oltava oikealla tasolla tehtäviin nähden. Nyt on reilujen korotusten aika, toteaa Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

– Lukuisissa kunta-alan ammateissa on jo päällä tai uhkaa työvoimapula. Henkilöstön saatavuus vaikeutuu entisestään, elleivät työehdot ole kilpailukykyisiä. Nyt ovat käsillä viimeiset hetket osoittaa kuntatyön arvostus myös palkoilla, vaatii JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ).

– Tutkimusten mukaan erityisesti varhaiskasvatus, koulut ja sote-ala ovat kriisissä. Lapset, nuoret ja perheet ovat kriisissä. Julkisen sektorin henkilöstö kantaa Suomea kriisistä kriisiin. Ukrainan pakolaiset lisäävät palvelutarvetta. Nyt on laitettava palkat kuntoon palkkaohjelmalla, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaatii.

Lisätiedot ja kommentit medialle:

Julkisen alan unioni JAU

Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, 050 591 2341

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO Hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), 0500 652 872

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Ajankohtaista

29.9.2022

Juristi, hae meille töihin

Lue
29.9.2022

Tehy tyrmää vanhuspalvelulain mitoituksen lykkäämisen  

Lue
28.9.2022

SuPerin Paavola: Vanhuksilla ja heidän hoitajillaan ei ole aikaa odottaa – hoitajamitoitusta ei saa lykätä

Lue
27.9.2022

Sannamari Mäkelä on STTK:n Vuoden työsuojeluvaltuutettu

Lue
27.9.2022

Pro hakee sopimusasiantuntijaa Helsinkiin ja Lahteen

Lue
26.9.2022

Työn tulevaisuus -tapahtuma Tennispalatsissa

Lue
23.9.2022

Tehy ja SuPer vahvistavat: Oulun kaupungin kotihoidon lakko alkaa 27.9.

Lue
23.9.2022

Suomalaiset tilastoissa

Lue