STTK: Työryhmä esittää työnantajille rajoitettua tiedonsaantioikeutta koronan rokote- ja sairastamistiedoista

Lisätietoja:

Minna Ahtiainen

johtaja, edunvalvonta

Profiili
Koronavirus työelämässä

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama kolmikantainen työelämän koronapassityöryhmä on valmistellut sääntelyä, jonka tavoitteena on lisätä työpaikkojen työturvallisuutta. Tänään työnsä päättänyt ryhmä esittää uutta määräaikaista säännöstä työturvallisuuslakiin. Sen perusteella työnantajalle annettaisiin rajoitettu oikeus käsitellä työntekijän koronatautiin liittyviä rokotus- ja sairastamistietoja.

– Kyse ei olisi koronapassin tyyppisestä sääntelystä, koska tarkoitus ei olisi estää työntekijän pääsyä työpaikalle tai ylipäätään työntekoa tämän säännöksen perusteella. Sen sijaan työnantajalla olisi paremmat edellytykset suunnitella työtä niin, että tauti ei leviäisi työpaikoilla. Tavoitteena on työpaikan olosuhteista johtuvien koronavirustartuntojen ja mahdollisten ammattitautien syntymisen ehkäisy, STTK:ta työryhmässä edustanut johtaja Minna Ahtiainen toteaa.

Lakiehdotuksen mukaan työnantaja saisi käsitellä koronaan liittyviä rokotus- ja sairastamistietoja, jos työhön liittyy ilmeinen vaara altistua koronavirukselle ja tieto on tarpeen työn vaarojen selvittämiseksi tai tarvittavien toimien toteuttamiseen altistumisen torjumiseksi.

– Työnantajan oikeus käsitellä työntekijän tähän liittyviä terveystietoja olisi rajattu. Periaatteessa hyvin monessa työssä tai työpaikassa voi olla jonkinasteinen vaara altistua koronavirukselle. Se ei silti vielä oikeuta käsittelemään työntekijän rokotus- tai sairastamistietoja. Käsittelyoikeus olisi vain niissä töissä, joihin liittyy ilmeinen vaara altistua koronavirukselle, Ahtiainen painottaa.

Lakiehdotuksen mukaan työntekijän on pyydettäessä esitettävä työnantajalle luotettava selvitys koronaan liittyvistä terveystiedoistaan. Työnantajan on nimettävä henkilöt, jotka saavat käsitellä terveystietoja tai määriteltävä tehtävät, joihin sisältyy näiden tietojen käsittelyä.

– Tietoja käsittelevät henkilöt eivät saa kertoa näitä tietoja sivulliselle työsuhteen aikana eikä sen päättymisen jälkeen. Työnantajan on säilytettävä työntekijän terveystiedot erillään muista keräämistään henkilötiedoista. Tiedot on poistettava heti, kun käsittelylle ei ole enää perustetta.

Sääntelyn valmistelun yhteydessä pohdittiin monipuolisesti keinoja työturvallisuuden parantamiseen. Ehdotetulla sääntelyllä kyetään vastaamaan työpaikkojen terveysturvallisuuden parantamisen edellyttämiin tarpeisiin.

– Jos koronatilanne kehittyy edelleen parempaan suuntaan, sääntelyn voimaan saattamiselle ei ole välttämättä välittömiä tarpeita. Lainvalmistelutyötä on kuitenkin mahdollista hyödyntää myöhemmin, jos koronatilanne uudestaan heikkenee, Ahtiainen arvioi.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue