Kauppa ei mainosta hyviä hankintasopimuksia, vaan herkullista ja edullista leipää

Kirjoittaja:

Juska Kivioja

järjestöpäällikkö

Profiili
Tulevaisuuden työelämä

Ammattiliiton tulisi olla luonnollinen osa kaikkien työntekijöiden ammatillisuutta. Jäsenten pitäisi kokea ylpeyttä kuullessaan oman ammattiliiton nimen tyyliin ”mun liitto edistää ammattini asemaa.” Jäsenyyden tulisi tuottaa merkitystä ja lisäarvoa.

Liiton palveluiden tulisi mukautua työelämän ja elämän eri tilanteisiin: ”Vaihtaessani työpaikkaa sain liitosta vinkkejä työhaastatteluun, palkkaneuvotteluun ja uuteen työsopimuksen.” Palveluita tulisi olla jäsenille työuran normitilanteissa. Pitäisi syntyä tunne, että ”hyvä kun soitin liittoon ennen kehityskeskustelua ja osasin sanoittaa esimiehelleni tulokseni ja uratavoitteeni.”

Kun työuralla tulee ongelmia, liiton tuki on korostetun tärkeää: ”Kun meidän työpaikallamme alkoivat yyteet, liiton asiamies ja luottamusmiehemme kertoivat, mitä siinä tapahtuu ja miten liitosta saa tukea. Muuten olisin ollut ihan pihalla.” Hädän hetkellä liittoon tukeutuminen auttaa: ”Kun mut irtisanottiin, liiton asiamies kertoi, että irtisanominen oli laiton ja otti asian hoitaakseen. Lisäksi hän kannusti, kuunteli ja tuki minua siinä hetkessä.”

Työehtosopimusten sisältö sanoitettava paremmin

Tämä on meille ay-toimijoille selvää, mutta jäsenille tämä on kaikkien näiden vuosikymmentenkin jälkeen hämärää. Jatkossa työehtosopimuksen tulokset on sanoitettava jäsenille selkeämmin. Kun teemme sen hyvin, meidän ei tarvitse viestiä itse työehtosopimuksesta. – Ei kauppakaan mainosta hyviä hankintasopimuksia leipomojen kanssa, vaan herkullista ja edullista leipää.

Ammattiliiton pitäisi olla houkutteleva, oman liiton löytäminen helppoa, jäseneksi liittymisen sujuvaa ja jäsenillä tunne, että olen osa liittoa.

Meidän ay-toimijoiden mielestä asiat ovat juuri niin kuin tähän saakka olen toivonut. Ay-kuplamme ulkopuolella toimintamme näyttää kuitenkin ihan muulta, mikä näkyy myös esimerkiksi STTK:n tekemissä selvityksissä.  Ei-jäsenten mielestä ay-liike näyttäytyy vaikutusvaltaisena, poliittisena ja miehisenä. Tällainen instituutio ei ole houkutteleva eikä siihen silloin ole myöskään helppo liittyä.

Työelämässä on miljoona palkansaajaa ilman ammattiliiton jäsenyyttä.  STTK kysyi selvityksessään ei-jäseniltä, miksi he eivät ole liittyneet tai mitä pitäisi tapahtua, että he liittyisivät.

Ay-liikkeen tulevaisuudenturvaaminen

Ammattiliittojen tehtävä on edunvalvonta. Käytännössä tämä tarkoittaa työehtosopimusten neuvottelemista työnantajien kanssa.

Ay-liikkeen on selvitettävä jäsenten ja jäsenyydestä kiinnostuneiden näkemyksiä elämästä ja työelämästä.

Tulokset on analysoitava ja päätettävä, mitä ne oikeasti merkitsevät liiton toiminnan kehittämisessä.

On uskallettava tehdä vaikeitakin ratkaisuja, jotta ihmiset kokevat jatkossa ammattiliitot omakseen.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue