Tehy kannattaa esityksiä rokotusten nopeuttamiseksi ja rokotuskattavuuden lisäämiseksi

Tehy kiittää peruspalveluministeri Krista Kiurua määrätietoisista toimista pahenevassa koronatilanteessa.  

– Arvostan, että hän kertoi eilisissä haastatteluissa useista konkreettisista toimista, joilla rokotustahtia saadaan nopeutettua. On hyvä, että kunnat velvoitetaan vielä tehostamaan saatavilla olevien pätevien rokottajien rekrytointia ja rokotusten organisointia. Muistutan myös aiemmista hyvistä kokemuksista houkutella rokotustehtäviin rahalla, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen

Tehyn mukaan on tervetullut ratkaisu, että vetoapua saadaan työterveyshuollosta. Lisäksi eläkkeellä olevien sote-ammattilaisten aktiivinen rekrytointi rokotustehtäviin on järkevä toimenpide. 

Rokotusasetus määrittelee tällä hetkellä, ketkä voivat rokotuksia antaa. Sitä on hiljattain muutettu ja lisätty hammaslääkärit sekä lääkäriksi, sairaanhoitajaksi, terveydenhoitajaksi ja kätilöksi opiskelevat, jotka voivat antaa rokotuksia valvotusti. Ministeri Kiuru mainitsi lisäksi lähihoitajien käyttämisestä rokotuksissa lisäkoulutuksen turvin. Uuden ammattiryhmän lisääminen edellyttäisi asetuksen muutosta, mikä vie aikaa.  

– Pidän perusteltuna, että myös Puolustusvoimien mahdollisuus auttaa rokotussavotassa selvitetään. Puolustusvoimissa työskentelee terveydenhuollon ammattilaisia, ja varusmiesten rokottaminen on varmaan tuttu prosessi monelle kansalaisellekin. Lisäksi Puolustusvoimien tehokkaan organisoinnin osaamista voisi mahdollisesti hyödyntää. Oletan, että sosiaali- ja terveysministeriössä tehdään parhaillaan yksityiskohtaisempia suunnitelmia tähänkin liittyen. 

Rytkönen muistuttaa myös rokotuskattavuuden yleisestä lisäämisestä väestössä.

– Nyt huomio on kolmansien rokotusten vauhdituksessa. Erittäin tärkeää on myös, että kaikki ottavat tarjolla olevat maksuttomat rokotukset. On etuoikeus asua maassa, joka tämän pystyy kansalaisilleen tarjoamaan.  Korkea rokotuskattavuus auttaa lisäksi konkreettisesti terveydenhuollon kuormitukseen ja hoitohenkilöstön jaksamiseen.  

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, p. 040 821 0028

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue