Arkean työehtoriidassa sovinto – Jytyn julistama lakko päättyy

Arkea Oy:n työehtosopimusriidassa on saavutettu neuvottelutulos, jonka Ammattiliitto Jyty ja muut sopijaosapuolet ovat hyväksyneet. Turun kaupungin omistama Arkea Oy pysyy Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimuksessa ja osapuolten välillä on tehty paikallinen sopimus. Jytyn julistama lakko Arkeassa päättyy keskiviikkona 1.12.2021 klo 16.00.

Ammattiliitto Jytyn jäsenet olivat lakossa Arkeassa työehtojensa puolesta ensin 17.–19.11. ja tämän jälkeen 23.11. alkaen toistaiseksi. Työtaistelun aikana Turun kaupungilla ja sen omistamissa yhtiöissä työskentelevät Jytyn ja JHL:n jäsenet marssivat ulos työpaikoiltaan ja osallistuivat yhdessä mielenilmaukseen Turun kaupungintalolla maanantaina 29. marraskuuta. Ulosmarssilla ilmaistiin voimakas vastalause Arkea Oy:n aikeille vaihtaa työehtosopimusta, joka heikentäisi rajusti työehtoja, kuten palkkaa ja lomia.

– Sopimukseen pääseminen edellytti molemminpuolisia kompromisseja. Paikallisen sopimisen seurauksena työehdot säilyvät kuitenkin parempina kuin mitä ne olisivat olleet toisessa työehtosopimuksessa, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo.

– Työehtoriidan ratkaisu edellytti voimakkaita työtaistelutoimia, sillä aluksi Turun kaupungin omistajaohjauksesta vastaava johto ja Arkea Oy eivät osoittaneet todellista neuvotteluhalua työehtokiistan ratkaisuun. Lopulta ratkaisuun kuitenkin päästiin, Voima kertoo.

Arkea Oy tarjoaa ateria-, siivous- ja kiinteistönhuollon palveluja esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. Jyty kävi edellisen kerran työtaistelun Arkea Oy:ssä jo syksyllä 2019, jolloin myös päädyttiin paikalliseen sopimukseen ja siihen, että Arkea Oy:ssä pysytään AVAINTES-sopimuksessa, jota noudatetaan yleisesti kuntien omistamissa yhtiöissä.

– Tämän lakon jälkeen toivomme hartaasti, että meidän ei enää tarvitsisi ryhtyä työtaisteluun Turun kaupungin omistamassa Arkeassa. Haluan kiittää työtaisteluun ja mielenilmaisuun osallistuneita Jytyn jäseniä. Osoitimme yhdessä, että emme hyväksy jatkossakaan työehtojen halpuuttamista sopimushoppailulla, Voima päättää.

Lisätietoja medialle: Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Lisätietoja Jytyn jäsenille: Kimmo Hollmén, Alueasiamies, Jytyn Turun toimipiste, puh. 040 556 1809, kimmo.hollmen@jytyliitto.fi & Maiju Sinisalo, Jytyn pääluottamusmies Arkeassa, puh. 050 5233813, maiju.sinisalo@arkea.fi

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Ajankohtaista

28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue
23.2.2024

Lausuntovalmiuslain varautumisvelvollisuutta koskevasta muistiosta sekä valmiuslain yleisistä kehittämistarpeista

Lue
22.2.2024

SuPerin Paavola: Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa on oltava mahdollisuus kilpailla palkoilla työvoiman saatavuudesta

Lue
21.2.2024

Hallituksen leikkaukset alentavat toimeentuloa jopa noin 20 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille

Lue
21.2.2024

Lausunto syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista, perimää vaurioittavista ja lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä

Lue