SuPerin edustajisto: Hoitajapula syvenee – ammattitaidosta tulee maksaa

SuPerin edustajisto vaatii nopeasti ratkaisuja sote-sektoria ja varhaiskasvatusta voimakkaasti koettelevaan hoitajapulaan. Alan palkkaus, työolot ja työnkuva on saatava viimeinkin kuntoon. Kunnat ja valtio ovat luvanneet kansalaisille palvelut, joiden tuottamiseen tulee löytyä ja suunnata riittävästi rahaa. – Hyvä hoito vaatii rahaa, SuPerin edustajiston puheenjohtaja Päivi Inberg muistuttaa.

Koulutetun hoitohenkilökunnan osaaminen on vaikuttavaa, taloudellista ja siitä hyötyy koko yhteiskunta. Ammattitaidosta tulee maksaa asianmukaisesti. Hyvän hoidon ja hoitoalan vetovoiman ydin on hyvä koulutus, joka tulee pitää laadukkaana myös jatkossa. Se on perusta myös asiakas- ja potilasturvallisuudelle, samoin hoitoalan ammattilaisten työturvallisuudelle.

Nuorten hakeutuminen alalle on vähentynyt samaan aikaan kun eläköityminen lisääntyy. Alan vetovoima on heikentynyt, koska työoloja on jo pitkään kurjistettu säästösyistä. Korona-aika on lisännyt hoitoalan kuormitusta entisestään, ja kansalaisille välttämättömien palvelujen tuottaminen on vaatinut hoitohenkilökunnalta liikaa joustamista. Sote-palvelujen tuotanto nojaa hyvin vahvasti hoitohenkilökunnan ylitöiden varaan. Tämä on suuri ongelma alalla ja verottaa jaksamista ja alan vetovoimaa merkittävästi. Samoin johtamisen ongelmat heikentävät alalla pysymistä.

Työvoimapula koettelee myös varhaiskasvatusta, jossa on suuri pula kasvattajista. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajien määrää on vähennetty suhteessa varhaiskasvatuksen opettajiin eikä tämä voi olla vaikuttamatta halukkuuteen hakeutua alalle. Ongelma on myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

SuPerin useiden jäsenselvitysten mukaan hoitotyö koetaan edelleen merkitykselliseksi ja antoisaksi. Se ei kuitenkaan riitä, vaan työoloihin ja palkkaukseen halutaan selvää muutosta. Työssä halutaan toteuttaa korkeaa ammattietiikkaa ja se tarkoittaa, että koulutettua hoitohenkilökuntaa on palkattava riittävästi ja työaikaa on voitava suunnata varsinaiseen hoitotyöhön. Palkkauksen on oltava selkeästi nykyistä parempi.

SuPeriin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaista, jota työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla. Edustajisto on SuPerin päättävin elin liittokokouskauden aikana. Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Edustajiston kokous pidetään 25.−26. marraskuuta.

Lisätiedot:
SuPerin edustajiston puheenjohtaja Päivi Inberg, 040 705 9115
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue