Ammattiliitto Pro: Vähennykset vaarantavat Tampereen yliopiston toiminnan

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on tyrmistynyt Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvotteluista. Niiden piirissä on noin 1100 tukitoimintojen työntekijää, joista jopa 215 on vaarassa menettää työnsä. Lisäksi yliopisto suunnittelee toimintojen siirtoa Certiaan, joka tuottaa talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita korkeakouluille ja yliopistoille. Tämän liikkeen luovutuksen piirissä olisi 40 henkilöä. Yliopisto perustelee yt-neuvotteluja erityisen heikolla taloudellisella tilanteella. Vähennyksillä se tavoittelee 14 miljoonan vuosittaisia säästöjä.

Esitys tuli henkilöstön edustajille yllätyksenä. Taloudellisesta tilanteesta ja sen tasapainottamisesta ei keskusteltu etukäteen. Heikosta taloudellisesta tilanteesta ei mainittu yliopiston hallituksen puolivuosikatsauksessa edellisellä viikolla vaan siinä talouden todettiin olevan suunniteltua. Ulkopuolisen rahoituksen osuus vuoden alkupuoliskolla on kasvanut 10 miljoonaa ja sijoitus- ja rahoitustoiminnan yhteenlaskettu tulos on yli 40 miljoonaa. Henkilöstökulut ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna, mutta silti ne ovat yli kolme miljoonaa alle budjetoidun.

Vähennyksille ei ole budjetin pohjalta perusteita.

– Äkilliset ja ennakoimattomat toimet pistävät kysymään, kuinka yliopistoa ja sen taloutta johdetaan. Laitetaanko megalomaaniset yt-neuvottelut pystyyn varmuuden vuoksi? Tällainen ei ole lainmukainen yhteistoimintaneuvotteluiden peruste, Jorma Malinen toteaa.

Leikkaukset vaikuttavat koko yliopiston toimintaan. Tukipalveluiden työmäärän ei ennakoida vähenevän, vaikka henkilökuntaa vähennettäisiin. Tämä vaikuttaa väistämättä yliopiston muun henkilökunnan mahdollisuuksiin tehdä laadukasta tutkimus- ja opetustyötä.

– Vähennykset vaarantavat Tampereen yliopiston perustehtävät. Näin suuret leikkaukset siirtävät hallinnolliset tehtävät opetus- ja tutkimushenkilöstön pöydille, mikä näkyy varmasti tutkimuksen ja opetuksen laadussa. Mikä on Tampereen yliopiston tulevaisuus, Malinen kysyy.  

Ammattiliitto Pro on vahvasti jäsentensä tukena yhteistoimintamenettelyiden aikana.

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue