Tehy ja SuPer: Tänään tehdään historiaa, SOTE-sopimus voimaan

Hoitajajärjestöjen yksi merkittävä tavoite on vihdoin totta, kun kunta-alan sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus eli SOTE-sopimus astuu voimaan tänään 1.9.2021. Tämän kokonaan uuden sopimusalan synnystä kunta-alalle sovittiin kevään 2020 työmarkkinakierroksella.  

SOTE-sopimusta sovelletaan kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä työskentelevään henkilöstöön. Sopimus muistuttaa rakenteeltaan lääkärien virkaehtosopimusta. Se on maan suurin alakohtainen työehtosopimus, jonka piirissä on noin 180 000 työntekijää.  

Sote-henkilöstön työehtoihin keskittyvän sopimuksen avulla pystytään vastaamaan aiempaa täsmällisemmin juuri sosiaali- ja terveydenhuollon alakohtaisiin ongelmiin. 

– Tämä on historiallinen päivä. Maan työmarkkinakenttään syntyi uusi sopimusala ja samalla melkoisesti uutta joukkovoimaa. Menneenä kesänä hoitajapula on äitynyt ympäri maata pahemmaksi kuin koskaan ja alan vetovoiman parantamisella on tulenpalava kiire. SOTE-sopimusta tarvitaan nyt kipeämmin kuin koskaan, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Molemmat järjestöt ovat varoittaneet hoitajapulasta jo pitkään.

– Korona-aika on kuormittanut hoitajia valtavasti ja ajanut alan vaihtoon. Esimerkiksi vanhuspalveluissa ja perusterveydenhuollossa on jouduttu sulkemaan kokonaisia yksiköitä hoitajapulan takia. Uskon, että myös työnantajat ovat alkaneet herätä tilanteen äärimmäiseen vakavuuteen. Ja SOTE-sopimus tuo meille nyt aiempaa täsmällisemmät ja tehokkaammat keinot parantaa työehtoja ja työoloja alkuvuoden neuvottelukierrokselle, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Viime neuvottelukierroksella sovittiin myös varhaiskasvatuksen opettajien siirtymisestä opetushenkilöstön sopimukseen (OVTES). Tämä aiheutti muutoksia myös yleiseen kunnalliseen virka- ja työehtosopimukseen (KVTES).   Näiden muutosten seurauksena lastenhoitajat ovat jatkossa KVTES:in suurin henkilöstöryhmä, mikä puolestaan vahvistaa heidän asemaansa ja edunvalvontaansa.  

Lisätietoja: 
Puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 527 5085, SuPer ry
Puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, p. 040 821 0028, Tehy ry
Edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno, p. 050 310 1492, SuPer ry
Edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi, p. 050 346 0847, Tehy ry

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue