Korona-aika lisännyt tehohoitajien ahdinkoa – puutteita perehdytyksessä ja koulutuksessa

Tehy vaatii, että Suomessa alettaisiin järjestää kansallisesti yhteneväistä tehohoidon erikoistumiskoulutusta. Tehohoitajien vaativasta työstä ja lisäkouluttautumisesta on työnantajien maksettava lisäpalkkaa.

Hoitoalan palkat

Tehyn julkaisusta ”Teho- ja tehovalvontaosastoilla työskentelevien tehohoitajien koulutus, perehdytys ja osaaminen” käy ilmi, että työnantajat kyllä järjestävät tehohoitajille koulutusta, mutta sitä ei ole aina riittävästi tarjolla ja se ei välttämättä vastaa työelämän tarpeisiin.

Tehohoitajien työ on vaativaa ja vaati laajaa erikoisosaamista, jossa korostuu uuden työntekijän perehdytys, osaaminen ja täydennyskoulutukset. Tehohoitajien tekemä työ on noussut esiin erityisesti korona-aikana, sillä korona on tehnyt työstä entistä raskaampaa. 

– Uusia hoitajia ei ole aina ehditty perehdyttää tarpeeksi tehtäviin. Lisäksi on yleistä, että työntekijät kouluttautuvat tehohoitajan tehtäviin omien töiden ohella tai vapaa-ajalla. Vastanneista 41 % maksaa itse tehohoitajan lisä- tai täydennyskoulutuksen. Vain pieni osa tehohoitajista saa lisäpalkkaa, summaa selvityksen tehnyt Tehyn työelämäasiantuntija Tiina Vartiainen.

Tehohoitajat saavat yleisimmin työnantajan järjestämän koulutuksen, koska valtakunnallisesti yhteneväistä erikoistumiskoulutusta ei ole valmistuneille sairaanhoitajille ja lähihoitajille tarjolla. Tehy on esittänyt, että Suomeen luodaan sairaanhoitajatutkinnon jälkeinen, kansallinen ja yhtenäinen tehohoidon kliininen erikoistumiskoulutus.

– Mallia voisi ottaa vanhanmuotoisista erikoistumiskoulutuksista tai lääketieteen erikoisaloista, jolloin syvällinen erityisosaaminen vastaisi paremmin työelämässä tarvittavaa osaamista. Mallista hyötyisivät niin työntekijät kuin työnantajatkin. Selvitykseen vastanneet kaikki osastonhoitajat ja apulaisosastonhoitajat puolsivat tätä, Vartiainen sanoo.

Tulevaisuudessa työnantajien tulisi kiinnittää huomiota teho- ja tehovalvontaosastojen riittäviin ja osaaviin henkilöstöresursseihin, tehohoitajien työhyvinvointiin, alan veto- ja pitovoimaan sekä parempaan palkkaukseen.

– Me emme olisi selvinneet korona-ajasta ilman tehohoitajia. Tehohoitajat käyvät uransa aikana useita koulutuksia ja päivittävät osaamistaan jatkuvasti. On järkyttävää, että harva tehohoitaja saa erikoisosaamisestaan lisäpalkkaa. On päivänselvää, että tästä vaativasta erikoisosaamisesta pitää palkita, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen

Tehyn selvitykseen vastasi 692 tehyläistä lähi- ja sairaanhoitajaa, 22 pääluottamus- ja luottamusmiestä ja haastateltuja osastonhoitajia tai apulaisosastonhoitajia oli 7.

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen p. 040 821 0028
Tehyn työelämäasiantuntija Tiina Vartiainen p. 040 922 6372 
 
Tehyn PDF-julkaisu Teho- ja tehovalvontaosastoilla työskentelevien tehohoitajien koulutus, perehdytys ja osaaminen 

Tehy-lehden juttu aiheesta.

Ajankohtaista

18.9.2024

Jatkuva oppiminen tarvitsee uuden vision

Lue
17.9.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjinnän tilastot puhuvat puolestaan 

Lue
16.9.2024

Suomen vienti on saatava kasvuun  

Lue
16.9.2024

Eläkeneuvottelut ovat vauhdissa – mistä on kysymys?

Lue
11.9.2024

”Mitä tahansa tarvitaan” – nyt EU:n kilpailukyvyn vuoksi

Lue
10.9.2024

Lainvalmistelun laatu on heikentynyt huolestuttavasti

Lue
9.9.2024

Meijerialan Ammattilaiset Stadissa – Katja Kuosmanen valtuuston uudeksi puheenjohtajaksi

Lue
9.9.2024

STTK:n hallitus: Hallituksen lainsäädäntövalmistelu on hosumista ja hutilointia

Lue