Pron Malinen: Synkkä päivä Nesteen Naantalin jalostamolle

Ammattiliiton puheenjohtaja ei voi mitenkään olla tyytyväinen tilanteeseen, jossa 370 henkilöä jää ilman työtä ja kokonainen jalostamo suljetaan, sanoo Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Öljynjalostaja Neste ilmoitti tänään Naantalin jalostamon lakkauttamisesta ja uudelleenjärjestelyistä Porvossa. Irtisanomisista noin 70 koskee toimihenkilöitä.
– Tämä on synkkä päivä Naantalin jalostamolle. Yt-neuvotteluissa nähtiin kuitenkin onnistumisiakin, kun henkilöstön ehdotuksia ulkoistamisen vaihtoehdoille kuunneltiin, toteaa puheenjohtaja Malinen Prosta.

Asiallinen tuki irtisanottaville

– Monen työntekijän työnkuva muuttuu, kun tehtäviä uudelleenorganisoidaan. Nesteen on varmistettava, että jatkossa ei synny tilannetta, että osaaminen vanhenee, sanoo puheenjohtaja Jorma Malinen Prosta.

Neste tarjoaa henkilöstölleen uudelleensijoitusvelvoitteen mukaisesti uusia työtehtäviä, joihin tarjotaan koulutusta. Paikkakunnan vaihtoa tuetaan muuttoavustuksella.

Irtisanottaville Neste tarjoaa eläkejärjestelyjä ja tukipaketteja, joihin sisältyy starttiraha tukemaan koulutusta tai yrittäjyyttä. Lisäksi yritys toteuttaa muutosturvaohjelmaa, johon sisältyy erilaisia uudelleen työllistymistä tukevia toimia.

Neste on sitoutunut Hiilineutraali kemianteollisuus -hankkeeseen, ja se vaatii, että yrityksessä on osaavaa henkilöstöä. Henkilöstön osaamista ylläpidetään ja kehitetään monipuolisesti, jotta muutostilanteissa ihmisillä on kykyä aloittaa uusia tehtäviä.

Taloudellisilla mittareilla yritys on yksi Suomen lähivuosien menestyneimmistä.
– Taloudellisten resurssien puolesta yhtiöllä on erinomaiset mahdollisuudet hoitaa irtisanottujen uudelleentyöllistymisvelvoitteet esimerkillisellä tavalla.

Kehittämiseen pitkäjänteisyyttä

Öljytuotteiden kysyntä on vähentynyt ja tulevaisuudessa uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa.

Pron Malinen näkee parannettavaa jalostamon tuotteiden elinkaariajattelussa. Öljynjalostuksen investoinnit tehdään yleensä pitkällä tähtäimellä.
– Naantalin toimintaa olisi pitänyt kehittää vuosien varrella. Vuonna 2017 investoitiin 90 miljoonaa ja tavoitteena oli toiminnan varmistaminen. Nyt kolme vuotta myöhemmin toimintaa ollaan ajamassa alas, joten toiminta näyttää lyhytnäköiseltä.

Päästörajat ja Naantalin jalostamoalueen vuonna 2022 umpeutuvat ympäristöluvat olivat tiedossa. Uudet ympäristöluvat olisivat vaatineet vihreämpiä teknologiaratkaisuja.

Porvoon Kilpilahden toimintaa on kehitetty kohti biopolttoaineiden valmistusta.
– Tuotevalikoimaa olisi pitänyt suunnitella tulevaisuutta varten myös Naantalissa. Sen annettiin vanhentua käsiin, vaikka olisi pitänyt kehittää pitkäjänteisesti, Malinen sanoo.

Lisätietoja: Puheenjohtaja Jorma Malinen, Ammattiliitto Pro, p. +358 50 576 0389

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

2.2.2023

Tehy: Samapalkkaisuusohjelmaa jatkettava, työmarkkinaosapuolet tehokkaammin mukaan

Lue
2.2.2023

Jyty: Palkkatasa-arvoa on edistettävä työehtosopimuksilla

Lue
2.2.2023

STTK kannattaa samapalkkaisuusohjelman kokonaisarvioinnin suosituksia

Lue
1.2.2023

SuPer: Hoiva-avustajat toteuttavat lääkehoitoa ohi koulutuksensa, onko lääkehoidon toteutus turvallista?

Lue
1.2.2023

RIA ja RKL vaativat nopeaa reagointia uhkaavaan taantumaan

Lue
1.2.2023

Nolottaako kertoa, että särkee päätä?

Lue
31.1.2023

SAK, Akava ja STTK: Palveluita ja toimeentuloturvaa on kehitettävä kokonaisuutena

Lue
31.1.2023

Tehy: Hoiva-avustajat jakavat lainvastaisesti luvatta lääkkeitä – valvontaa tiukennettava, sanktiot tarpeen

Lue