Oulun kaupunki painostaa työntekijöitä laittomasti – JHL ja Jyty harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä

Oulun kaupunki on painostanut työntekijöitä laittomasti JHL:n ja Jytyn ilmoittaman lakon vuoksi. Lakko on perustuslaillinen oikeus. Lakkoon osallistuminen ei oikeuta työnantajaa uhkailemaan työntekijöitä.

Uhkailua, painostusta ja lainvastaisia kysymyksiä. Työnantaja käyttää nyt laittomia keinoja pakottaakseen työntekijät töihin lakon aikana, Oulun kaupungin työntekijät ovat kertoneet julkisten alojen ammattiliitoille JHL:lle ja Jytylle. Liittojen saamien tietojen mukaan kaupungin edustajat ovat uhkailleet lakkoon osallistuvia jopa työsuhteen irtisanomisilla.

Lisäksi työnantaja on kysellyt liittoon kuulumisesta, liittoaktiivisuudesta ja lakkoon osallistumisesta. Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä tällaisia tietoja, sillä ammattiliittoon kuuluminen on vahvasti tietosuojalain mukainen asia. Työnantajalla ei ole mitään oikeuksia selvittää tietoja, jotka liittyvät yksilön järjestäytymisvapauteen. Kaupungin työntekijät ovat kokeneet työnantajan käyttäytymisen uhkaavana ja pelottavana.

– Oulun kaupungin painostuskeinot ovat yksiselitteisen laittomia. Jokaisella työntekijällä on perustuslain takaama laillinen oikeus osallistua työpaikalla ammattiliittonsa toimeenpanemaan työtaisteluun. Työtaisteluun osallistumisesta ei saa aiheutua yksittäiselle työntekijöille eikä heidän työsuhteisiinsa mitään negatiivisia seurauksia, painottavat JHL:n johdon neuvonantaja, VT Keijo Karhumaa ja Jytyn edunvalvontajohtaja, VT Marja Lounasmaa.

Rikoslain 47 luvun 3 §:n mukaan työsyrjintää on muun muassa se, jos työntekijä asetetaan epäedulliseen asemaan ilman painavia ja hyväksyttäviä syitä esimerkiksi ammattiliitossa tapahtuvan toiminnan vuoksi.

Rikoslain 47 luvun 5 §:n mukaan työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamiseen syyllistyy työnantaja tai tämän edustaja taikka työntekijä, joka estää sen, että työntekijä perustaa luvallisen ammatillisen tai poliittisen yhdistyksen tai käyttää oikeuttaan liittyä tai kuulua sellaiseen tai toimia siinä. Näihin rikoksiin syyllistynyt voidaan rikoslain mukaan tuomita 6 kuukauden vankeustuomioon tai sakkoon.

JHL ja Jyty eivät hyväksy Oulun kaupungin laitonta ja epäasiallista käyttäytymistä jäseniään kohtaan. Kaupungin edustajille on illalla 29.9. lähetetty vaatimus lopettaa painostaminen välittömästi ja täydellisesti.

– Jos painostaminen ei lopu, teemme tutkintapyynnön Oulun poliisilaitokselle asianomaisista työnantajan edustajista ja saattamaan heidät rikosoikeudellisen tutkinnan kohteeksi, Karhumaa ja Lounasmaa sanovat.

Lisätietoja:
edunvalvontajohtaja, VT Marja Lounasmaa, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, p. 040 594 5872
johdon neuvonantaja, VT Keijo Karhumaa, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, p. 040 525 7852

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue