Pron Malinen: ”Nuorten hoitamattomat mielenterveysongelmat ovat inhimillinen tragedia ja taloudellinen katastrofi”

Ammattiliitto Pro vaatii, että hallitus suuntaa budjettiriihessä varoja nuorten työkyvyn edistämiseen. Kasvava syy nuorten aikuisten työttömyyseläkkeelle siirtymiselle ovat mielenterveysongelmat. Koronakevät on vaikeuttanut nuorten asemaa työmarkkinoilla ja lisännyt selvästi mielenterveyspalveluiden tarvetta.

– Olemme erityisen huolissamme nuorten aikuisten jaksamisesta työelämässä. Nuorten työkyvyttömyyseläkkeet ovat selvässä kasvussa, eikä koronan aiheuttama taloudellinen epävarmuus auta tilannetta. Kyse on inhimillisestä tragediasta ja taloudellisesta katastrofista, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

STM:n mielenterveysstrategian tavoitteiden toteuttamiseen on tärkeää taata budjettiriihessä riittävä rahoitus. Mielenterveysongelmat ovat merkittävä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen syy Suomessa, ja kansalaisille on taattava laadukas ja nopea hoito.

– On ehdottoman tärkeää, että mielenterveyden ongelmista kärsivä saa nopeasti tarvitsemansa avun. Hoitoon pääsyä voidaan parantaa perusterveydenhuollon terapiatakuulla. Myös työterveyshuollon osaamista mielenterveystyössä pitää vahvistaa. Työnantajilla on vastuu terveellisestä ja turvallisesta työympäristöstä, Malinen muistuttaa.

Työkyvyttömyyseläkkeiden yleisin peruste on Eläketurvakeskuksen mukaan mielenterveyden ongelmissa. Masennus ja muut mielenterveyden ongelmat ovat ohittaneet eläkeperusteena jopa tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Mielenterveyssyistä johtuvat eläkkeet ovat kääntyneet viime vuosina selvään nousuun. Nousua on erityisesti alle 35-vuotiailla nuorilla aikuisilla ja työuransa lopussa olevilla naisilla. Myös Kela raportoi kasvua alle 25-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeiden saajissa.

Kun nuoren työura katkeaa uupumiseen, on sillä erittäin pitkäkestoiset vaikutukset. Ammattiliitto Pro näkee, että nopea hoitoon pääsy estää tilanteen pahenemisen ja parantaa työllisyyttä. Tilanteen korjaaminen olisi järkevää myös talouden kannalta, sillä mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat suomalaiselle yhteiskunnalle miljardiluokkaa.

Lisätiedot: Jorma Malinen, Pron puheenjohtaja, p. 050 576 0389

Lue kaikki Pron tavoitteet täältä.

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue