Ammattiliitto Pro: Härski alipalkkaus ja laittomuudet johtivat ulosmarssiin

Härski alipalkkaus ja laittomuudet johtivat ulosmarssiin Elisalle, Telialle ja DNA:lle ICT-palveluita tuottavassa Suomen Kotidatassa – ”Myös operaattorit ovat vastuussa”

Elisalle, Telialle ja DNA:lle sekä muille isoille yrityksille ICT-palveluita tuottavan Suomen Kotidatan työntekijät ovat marssineet tänään keskiviikkona kello 11 ulos työpaikoiltaan. Perjantaihin 24.7. kestävän työnseisauksen syynä on yrityksen käyttämä työehtosopimus, joka on mahdollistanut räikeän alipalkkauksen ja suoranaisen riiston.

– Työnantajamme on teettänyt alalle sopimattomalla työehtosopimuksella alipalkattuja töitä sekä nykyisillä ehdoilla jopa palkatonta työtä, sanovat henkilöstöä edustavat päätyösuojeluvaltuutettu Jenni Nieminen ja pääluottamusmies Kalle Rantasuo.

Ammattiliitto Pron mukaan Suomen Kotidata jo vuosien ajan käyttänyt väärää ja alalle soveltumatonta työehtosopimusta, josta on yritetty neuvotella pitkään tuloksetta.

– Tämä on haitallista työehtosopimusshoppailua, jolla heikennetään ICT-alan työntekijöiden työsuhteen ehtoja. Vastuu on Kotidatan itsensä lisäksi myös teleoperaattoreilla ja muilla alan toimijoilla, jotka ostavat Suomen Kotidatan palveluita alihankintana, sanoo Pron sopimusalavastaava Mika Mäkelä.

Myös Ammattiliitto Pron ICT-alan sopimusala-asiamies Seppo Lundgrenin mielestä Suomen Kotidatalta palveluita ostavien Elisan, Telian ja DNA:n tulisi kantaa vastuu asiasta ja toimia sosiaalisesti kestävien arvojen mukaisesti.

– Teleoperaattoreiden vastuullisuus on pettänyt totaalisesti heidän teettäessään työtä Suomen Kotidatalla, jossa henkilöstö on joutunut tekemään työtä osin ilmaiseksi sekä väärällä työehtosopimuksella. Tämä tapaus on myös surullinen esimerkki ammattitaitoisen henkilöstön aliarvostamisesta, Lundgren toteaa.

Lundgren painottaa, ettei alihankinta saa muodostua keinoksi maksimoida voittoja ja pitää omaa näyteikkunaa kirkkaana samalla kun työn tekemisen ehtoja poljetaan kaikessa hiljaisuudessa yhä alemmas.

– Tämä aiheuttaa usein myös alihankinnan ajautumista ahdinkoon. Vastaavia tapauksia historiassa on ollut, mutta en odottanut Suomen Kotidatalta nousevan pöydälle näin härskisti penkin alle menevää pitkäaikaista ja tietoista toimintaa, Lundgren sanoo.

Työehtojen polkemisen lisäksi Suomen Kotidata on myös hankaloittanut luottamushenkilöiden työtä sekä lomauttanut työsuojeluvaltuutetun laittomasti.
– Tätä ei voida missään nimessä hyväksyä, Lundgren ja Mäkelä korostavat.

Lisätietoja
Mika Mäkelä, sopimusalavastaava, p. 050 592 5177
Seppo Lundgren, sopimusala-asiamies, p. 044 080 0808

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

25.9.2020

STTK: Sote-uudistuksen toimeenpanoa kiirehdittävä alueellisella yhteistyöllä

Lue
24.9.2020

Nordea vähentää jälleen henkilökuntaa

Lue
24.9.2020

Tehy: Sotelakiesitys mahdollistaa peruspalveluiden parantamisen, toimivaa erikoissairaanhoitoa ei saa purkaa

Lue
23.9.2020

JHL ja Jyty vastustavat Oulun törkeitä ulkoistamissuunnitelmia – ateria- ja puhtauspalvelut vuorokauden lakkoon

Lue
23.9.2020

SuPerin Paavola: Terhokodin toiminnan on jatkuttava – laadukasta saattohoitoa ei saa lopettaa

Lue
23.9.2020

Arjen tekoja ilmaston hyväksi

Lue
23.9.2020

Suomalaisten ilmastoteot – Mikä meitä motivoi?

Lue
23.9.2020

Mehiläinen rikkoi työehtosopimusta, työnantajaliitto HALI laiminlöi valvontavelvollisuutensa

Lue