Huono henkilöstöpolitiikka suivaannutti Elisan myyntipisteiden esimiehet – ulosmarssi kestää juhannusaattoon saakka

Elisan henkilöasiakasyksikössä työskentelevät myyntipisteiden esimiehet ovat marssineet tänään klo 12 ulos työpaikoiltaan vastalauseena Elisan henkilöstöpolitiikalle. Työnseisaus päättyy torstaina 18.6. klo 23:59.

Esimiehet ovat pettyneitä Elisan antamiin tyhjiin lupauksiin koskien heidän työtehtäviensä vaativuuden arviointia, jonka vuoksi heidän palkkatasonsa on jäänyt jälkeen työn vaativuudesta. Esimiehet pyysivät vaativuusarviointia vedoten muuttuneeseen tehtävänkuvaan jo lokakuussa 2018, mutta Elisa pitkitti sitä aina kuluvan vuoden tammikuulle saakka.

Työehtosopimuksen mukaan palkkaryhmä tulisi tarkistaa viimeistään kolmen kuukauden kuluessa henkilön tehtävien muutoksesta. Elisan henkilöasiakasyksikön neuvotteleva luottamusmies Jukka Mutanen pitää Elisan toimintaa vastuuttomana.

– Työnantaja on tarkoituksella pitkittänyt prosessia ja jättänyt tietoisesti noudattamatta työehtosopimusten määräyksiä. Tällä toiminnalla ei ole ollut mitään muuta päämäärää kuin pitää palkkakustannukset matalampana kuin mitä niiden todellisuudessa pitäisi olla, sanoo Mutanen.

Alkuvuodesta 2020 toteutettu vaativuusarviointi päättyi lopulta erimielisyyteen Elisan asetettua tehtävien vaativuuden alemmaksi kuin mitä toimihenkilöt edellyttivät. Se ei myöskään vastannut työnantajan aiempaa lupausta. Sen sijaan, että mahdolliset korotukset olisi maksettu takautuvasti marraskuusta 2018 lähtien, ne maksettiinkin vasta 1.1.2020 alkaen.

– Työnantajan voi tässä tapauksessa katsoa varastaneen työntekijöille kuuluvaa rahaa, Mutanen lataa.

Mutasen mukaan arvioinnin venyttämisen tuloksena myyntipisteiden esimiehiä on kohdeltu eriarvoisesti.

– Toimenkuvaa arvioidessa myös eräs työnantajan edustaja oli sitä mieltä, ettei tehtävien vaativuustasossa ole eroa muiden samassa yksikössä esimiestehtävissä työskentelevien toimihenkilöiden välillä. Silti palkkaryhmä jäi korotuksen jälkeenkin muita toimihenkilöesimiestehtäviä alemmaksi.

Elisan liikevoitto oli 99 miljoonaa euroa vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen aikana, mikä tarkoittaa noin 10 prosentin kasvua vuodentakaiseen verrattuna. Yhtiön liikevoitto kasvoi myös viime vuoden lopulla. Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen paheksuu voitollista tulosta tekevän yrityksen toimintaa.

– Elisan tapa kohdella myyntipisteiden esimiehiä on räikeässä ristiriidassa sen korostaman sosiaalisen vastuullisuuden kanssa, Malinen sanoo.

Lisätietoja
Jukka Mutanen, neuvotteleva luottamusmies, 050 506 5042
Jorma Malinen, puheenjohtaja, 050 576 0389

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue