Tehyn valtuusto: Yksityisen sote-sektorin työntekijät kovilla koronan vuoksi – neuvottelut saatava maaliin

Tehy haluaa vauhtia yksityisen sote-sektorin neuvotteluihin, jotka ovat vielä kesken.
Ilman työehtosopimusta ovat esimerkiksi suurimpien yksityisten sopimusalojen työntekijät. Terveyspalvelualan sopimuksen piirissä on noin 38 000 työntekijää, ja yksityisen sosiaalipalvelualan noin 55 000 työntekijää.

Työhyvinvoinnin parantaminen on keskeistä kaikilla yksityissektorin sopimusaloilla. Tehyn tavoitteena on edistää psyykkistä ja fyysistä työturvallisuutta työpaikalla.

– Alan veto- ja pitovoima on turvattava työehtosopimuskirjauksilla, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Terveyspalvelualan työn vaativuuteen perustuvaa palkkausjärjestelmää on korjattava siten, että työnantajat eivät voi enää kiertää järjestelmää.

Neuvotteluissa on ensimmäistä kertaa ratkaistava myös erikoissairaanhoidon palkkaus, koska Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on ulkoistanut erikoissairaanhoitoa Mehiläiselle.
Vaativammasta työstä on maksettava enemmän.

– Ei ole oikein, että erikoissairaanhoidon vaativat tehtävät sijoitetaan terveyspalvelualan tes:n minimipalkalle, sanoo Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla maksetaan heikompia palkkoja kuin kuntasektorilla.

– Perusteettomat palkkaerot on poistettava, koska ne vääristävät kilpailua. Samalla turvataan työntekijöiden saatavuus ja pysyvyys myös yksityisellä sektorilla.

Korona kuormittaa

Koronakevät on kuormittanut yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstöä. Suunterveydenhuollossa ja kuntoutuksessa on ollut runsaasti lomautuksia. Myös lääkärikeskukset ja yksityiset sairaalat ovat lomauttaneet henkilöstöään. Tilanne on nyt helpottanut, ja työnantajat ovat kutsuneet lomautettuja työhön.

Lomautuksilta välttyneet ovat puolestaan joutuneet työskentelemään tartuntavaarassa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työt ovat jatkuneet, mutta korona on kuormittanut työntekijöitä monin eri tavoin.

Tehyn valtuuston sääntömääräinen kevätkokous järjestettiin etänä 4.6.
Tehy neuvottelee yksityisellä sektorilla yhdeksästä työehtosopimuksesta. Terveyspalvelualan, sosiaalipalvelualan, AVAINTAn, YTHS:n ja Työterveyslaitoksen työehtosopimuksista Tehy neuvottelee Sote ry:nä yhdessä SuPerin ja ERTOn kanssa.

Tehy neuvottelee yksin Ensihoitopalvelualan, PlusTerveys Hammaslääkärit Oy:n, Hammaslääkärien työnantajayhdistyksen ja Seuren työehtosopimuksista.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, p. 040 821 0028
Johtava lakimies Vappu Okkeri, p. 040 091 3230

Ajankohtaista

7.6.2023

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismiasetuksen toimeenpanosta ja Tullin hallinnosta annetun lain muuttamiseksi

Lue
7.6.2023

STTK:n ja Arenen viesti tulevalle hallitukselle:Suomi tarvitsee ammattikorkeakoulujen ja sieltä valmistuneiden osaamista

Lue
6.6.2023

Yhdenvertaisuuden juhlaa – Pride-kuukausi käynnistyi

Lue
6.6.2023

Kannanotto: Lukukausimaksujen täyskatteellistaminen vähentäisi kansainvälisten osaajien määrää Suomessa

Lue
5.6.2023

Ammattiliitto Pron selvitys: UPM jatkaa ala-arvoista henkilöstöpolitiikkaansa

Lue
5.6.2023

Ei joukkopakoa Suomesta

Lue
2.6.2023

Ay-maksujen verovähennys on säilytettävä

Lue
2.6.2023

Tehyn Rytkönen: Kaikilla oikeus turvalliseen aborttiin, ammattilainen ei voi valita asiakkaitaan

Lue