JHL ja Jyty: Kunta-alalla päästävä sopuun huhtikuun loppuun mennessä

Kunta-alan työehtosopimuksesta on päästävä sopuun huhtikuun loppuun mennessä, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL linjaavat. Liitot painottavat, että sopimustilanteen ratkaisua ei yhtään helpota se, että Suomen talousnäkymät ovat romahtaneet samassa tahdissa kuin koronapandemia maailmalla leviää. Tulevista viikoista ja kuukausista ei ole tiedossa muuta kuin epävarmuutta.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat valmiita neuvottelemaan tarvittaessa pitkiäkin päiviä neuvottelutulokseen pääsemiseksi kunta-alalla. Jyty ja JHL vaativat kikytuntien poistamista ja kunta-alan työntekijöille vähintään samoja palkankorotuksia kuin mitä muilla aloilla on tähän mennessä saatu. Lisäksi korotuslinjassa on huomioitava kunta-alan työntekijöitä eri tavoin kuormittavat poikkeusolot.

– Jos tulosta ei synny huhtikuussa, on selvää, että syksyllä neuvottelemme pienemmistä korotuksista kuntatalouden heikkenemisen vuoksi. Taasko kerran kunta-alan henkilöstöstä tehdään laskunmaksaja, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kysyy.

Valtakunnansovittelijan ehdotus sopia kunta-alan työehdoista 30.4. mennessä on hyvä. Neuvottelujen pitkittyminen ei ainakaan helpota sovun löytämistä.

– Sopimukseton tila näin isossa sopimuskentässä aiheuttaa jäsenistössä epävarmuutta, kun ei ole mitään tietoa palkankorotuksista ja työaikakysymykset ovat jääneet ratkaisematta. Sopimusratkaisun on huomioitava naisvaltaisen julkisen sektorin useat eri henkilöstöryhmät oikeudenmukaisesti, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki painottaa.

Kunta-alan sopimukset ovat kokonaisuutena uudistuksen tarpeessa tulevan maakuntauudistuksenkin vuoksi. Sote-henkilöstöä koskevat työehdot ovat osa kokonaisuutta.

– Sote-sopimus on tarpeen, mutta rajaukset ja sisällöt on valmisteltava huolellisesti. Valmisteluun tarvitaan aikaa ja harkintaa, jotta koko sote-henkilöstön asema voidaan käsitellä harkiten ja saada sopimuksesta kaikkia palveleva kokonaisuus, puheenjohtajat linjaavat.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL muodostavat yhdessä julkisen alan neuvottelujärjestö JAUn. JAU on yksi kolmesta kunta-alan pääsopijajärjestöistä, jotka neuvottelevat alan työ- ja virkaehtosopimukset yhdessä KT Kuntatyönantajien kanssa. JAU edustaa noin kolmasosaa kunta-alan henkilöstöstä. Sote-alan ammattilaisista Unioniin kuuluvien liittojen jäseninä on muun muassa lähihoitajia, välinehuoltajia, sairaanhoitajia, laitoshuoltajia ja osastonsihteereitä.

Lisätiedot
Puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, p. 0400 537 756
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, p. 040 702 4772

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue