Vastavirtaan – tuotantoa muuttamalla ja kekseliäisyydellä lomautuksia vastaan

Kirjoittaja:

Erkki Auvinen

työelämäasiantuntija

Profiili

Korona on kouraissut työelämää kovalla kädellä. Lomautus- tai irtisanomisuhan alla oli huhtikuun alussa lähes 400 000 työntekijää, ja monilla sektoreilla lomautukset ovat jo todellisuutta.

Valoa ja toivoa tilanteeseen tuovat työpaikat, jotka ovat kääntäneet veneensä vastavirtaan epidemian valtavia voimia uhmaten. Näillä työpaikoilla on etsitty ja löydetty keinoja tuotannon ja palvelujen käynnissä pitämiseksi kehittämällä uusia tuotteita ja toimintaa. Monet näistä yrityksistä henkilöstöineen ansaitsisivat poikkeusolojen innovaatiopalkinnon!

Monet näistä yrityksistä henkilöstöineen ansaitsisivat poikkeusolojen innovaatiopalkinnon!

Kyrö Distillery Company on ruisviskin tislaamiseen keskittynyt tislaamo. Jokin aika sitten koronaepidemia vei tämän isokyröläisen yrityksen ravintolamarkkinat ja asiakkaat myös tislaamon vierailukeskuksesta. Osa työntekijöistä jäi saman tien vaille töitä. Yritys ei kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan, vaan ryhtyi valmistamaan tuotantolinjoillaan käsidesiä, josta on nyt huutava pula paitsi terveydenhuollon ja sairaanhoidon kentällä myös kotitalouksissa.

Tuotantomuutoksen avulla lomautukset saatiin peruttua. Tislaamon perustaja hehkutti Facebook-tilillään: ”Meidän jengi on tehnyt aivan uskomatonta työtä tän kanssa. En pysty edes käsittämään. Viikatemies vältetty for now – nyt painetaan”.

Ylivieskassa toimiva Serina puolestaan käynnisti kahdessa viikossa terveydenhuollon ja sairaaloiden kipeästi tarvitsemien kasvomaskien valmistamisen. Päivässä on tarkoitus tuottaa 1 000–2 000 suojainta. Tilausvyöryn ansiosta jo lomautetut ompelijat pääsivät palaamaan työhönsä.

Tuotannonmuutoksessa auttoi se, että Serinalla oli valmiiksi hyvät yhteydet kasvomaskeissa käytettävien suodatinmateriaalien toimittajiin. Lisäksi yritys sai terveydenhuollon asiantuntija-ammattilaisilta apua tuotteiden valmistamiseen ja suojavarusteiden toimivuuden varmistamiseen.

Järvenpäässä ja Helsingin Tapanilassa toimivan Rönttösrouvan työt ja sen tekijät taas pelastettiin luovuuden ja huumorin avulla. Koulujen päätösjuhlien peruuntuminen vei leipomolta tilaukset. Selviytymiskeinoja mietittiin yhdessä, ja jonkun ideasta syntyi vessapaperirullakakku ja saman tien valmis tuote. Tavoitteena oli paitsi selviytyminen myös halu tehdä jotakin vähän eri lailla sekä piristää ikävien uutisten ja eristyksen kurittamien kansalaisten mielialaa. Hittituotteen ansiosta työntekijöitä ei tarvinnut lomauttaa, päinvastoin yritys palkkasi yhden uuden työntekijän. Ja samalla konseptilla on nyt ideoitu myös pääsiäissesongin uutuustuote!

Vastaavia selviytymisstrategioita ovat toivon mukaan kehitelleet lukemattomat muutkin yritykset. Nyt jos koskaan työpaikoilla tarvitaan työntekijöitä arvostavaa ja heidän ajatuksiaan tarkalla korvalla kuuntelevaa johtajuutta. Luovuus ja keksinnöt edellyttävät avoimuutta, luottamusta, lupaa, vapautta, uteliaisuutta, rohkeutta, aikaa, tilaa ja kokeiluja – ja yhdessä tekemistä.

Yritysten onnistumisia kannattaa myös nostaa näkyvästi esille – ja analysoida niitä pandemian mentyä, jotta kaikki oppi saadaan talteen vastaisen varalle. Hyvät uutiset ovat nyt isoja uutisia!

Erkki Auvinen

Kirjoittaja on STTK:n työelämäasiantuntija

Ajankohtaista

25.9.2023

SAK:n, Akavan ja STTK:n asiantuntijat: Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue
25.9.2023

Eräiden kansaneläkeindeksiin ja elinkustannusindeksiin sidottujen etuuksien ja rahamäärien indeksitarkistukset vuosina 2024-2027

Lue
25.9.2023

Suomen Konepäällystöliitto ja sen jäsenet osallistuvat palkansaajajärjestöjen mielenilmauksiin

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 28. syyskuuta

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 27. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue