Rahoitusalan neuvottelutilanne jumittaa taas palkankorotusratkaisuun

Rahoitusalan työehtosopimusneuvottelut ovat pattitilanteessa. Ammattiliitto Pro haluaa alalle samantasoiset yleiskorotukset kuin muillekin aloille on sovittu.

Rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluja on käyty marraskuun alusta lähtien. Osapuolet tapasivat viimeksi perjantaina 13. maaliskuuta.

— Perjantaina meillä oli muiden palkansaajaliittojen ja Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n kanssa varsin samansuuntainen näkemys tekstimuutoksista. Toki teksteissäkin on vielä hiomista, jotta työehtosopimukseen tehtävät muutokset muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo.

Neuvotteluissa on viime viikkoina käsitelty erityisesti työajanpidennyksen, eli niin sanottujen kiky-tuntien, korvaamista. Jos sopimus syntyy, tarkoituksena on lisätä osaamisen kehittämiseen ja ylläpitämiseen korvamerkittyä aikaa.

— Olemme käyneet osaamisen kehittämisestä Paltan kanssa erittäin hyviä keskusteluja. Rahoitusala on edelleen rakennemuutoksen kourissa. Sekä ammattitaitoon liittyvä että yleisiä työelämävalmiuksia, kuten digitaitoja, kehittävä koulutus on alalla poikkeuksellisen tärkeää.
Työehtosopimusneuvottelut jumittavatkin ennen kaikkea palkankorotusratkaisusta. Neuvottelukierroksen yleinen linja on ollut 3,3 prosentin palkankorotukset 25 kuukauden sopimuskaudelle. Palkankorotuksista on noin neljännes sovittu yrityskohtaiseksi eräksi, jonka käytöstä työnantaja saa päättää.

— Pro haluaa rahoitusalan toimihenkilöille samansuuruiset yleiskorotukset kuin muillakin aloilla. Palta taas vaatii ja vaatii, että puolet palkankorotuksesta jaetaan työnantajan päättämällä tavalla palkkakeskustelujen kautta. Paltan vaatimus on käsittämätön ja kestämätön, jatkaa Malinen.

Palkkakeskusteluja on rahoitusalalla käyty vuodesta 2008 lähtien. Niitä ei ole käyty säännöllisesti, vaan välissä on ollut useiden vuosien taukoja. Edellisen kerran palkkakeskustelut käytiin syksyllä 2018. Pro on tutkinut palkkakeskustelujen onnistumista jokaisen toteutuskerran jälkeen. Tyytymättömyys palkkausjärjestelmään on rahoitusalalla laajaa.

Työnantajat koordinoivat palkankorotustason keskenään äärimmäisen tarkasti. Sopimuskauden palkankorotus ei saa työnantajien mielestä millään alalla ylittää vientiteollisuudessa nähtyä kustannusvaikutusta.

— Työnantajien koordinaation tiukkuus johtaa siihen, että palkankorotuksissa ei ole sopimusalakohtaista pelivaraa. Näin ollen meidän täytyy voida sopia myös yleiskorotus samalle tasolle kuin muillakin aloilla. Rahoitusalan työnantajat haluavat tahallaan kriisiyttää neuvottelut, arvioi puheenjohtaja Malinen.

Työehtosopimusneuvotteluiden aikataulu on avoin koronavirustilanteen takia. Edellisellä neuvottelukierroksella oli yhtä kova kiista palkankorotuksesta, ja tuolloin työehtosopimusratkaisu saavutettiin vasta työtaistelujen ja sovittelun kautta.

— Ei ole kenenkään etu, että jälleen ratkaisu haetaan hankalimman kautta, summaa Malinen.

Pron neuvottelijat ovat puheenjohtaja Jorma Malinen, finanssisektorin johtaja Antti Hakala, sopimusalavastaavat Minna Davidjuk, Rainer Heino ja Jarmo Paananen sekä neuvottelukunnan puheenjohtaja Riitta Suonpää ja varapuheenjohtaja Tarja Lehto.

Rahoitusalan työehtosopimus on yleissitova, joten sitä noudatetaan ylintä johtoa lukuun ottamatta kaikkiin toimihenkilöihin muun muassa pankeissa, rahoitusyhtiöissä ja korttiyhtiöissä. Sopimuksen piirissä on lähes 20 000 henkilöä. Danske Bankissa on oma talokohtainen työehtosopimus.

Lisätiedot: Jorma Malinen, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja, puh. 050 576 0389

*****
Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

1.12.2022

Tavoitteeksi päihteetön työ – päihdeohjelma pakolliseksi työpaikoille

Lue
30.11.2022

Jyty vaatii Helsingin kaupungin palkkaongelmien välitöntä ratkaisua

Lue
28.11.2022

RI Esa Kankaisesta Vuoden rialainen 2022

Lue
28.11.2022

RA Tommi Luukkonen jatkaa RIA-liiton puheenjohtajana

Lue
28.11.2022

Suomi tarvitsee korkeaa osaamista ja hyvää sopimuskulttuuria

Lue
25.11.2022

Suomi ei ole Ruotsi – edes lakkoillessaan

Lue
24.11.2022

Tehyssä työhyvinvointi tutkitusti hyvää ja henkilöstön vaihtuvuus pientä 

Lue
24.11.2022

SuPerin edustajisto: Osaamista hukataan sote-sektorilla ja varhaiskasvatuksessa joka päivä

Lue