Paltan ylimielinen asenne estää ICT-alan työehtosopimuksen teon

ICT-alan toimihenkilöiden työehtosopimusneuvottelut eivät etene. Pro haluaa kehittää työhyvinvointia ja työssäjaksamista, kun taas työnantajapuoli haluaa heikentää toimihenkilöiden työehtoja muun muassa viikonlopputyötä lisäämällä.

Ammattiliitto Pro ja Palvelualojen työnantajat PALTA jatkoivat tänään perjantaina 13. maaliskuuta neuvotteluita ICT-alan toimihenkilöiden työehtosopimuksesta. Palta ei ole osoittanut aitoa halua neuvotella, vaan on esittänyt merkittäviä heikennyksiä ICT-alan työehtosopimukseen.

— Neuvottelut ovat erikoisessa vaiheessa. Käytännössä työnantajapuolen esityksiä käsitellään ota tai jätä -periaatteella. Meidän esityksiämme ei käsitellä hyvän neuvottelutavan mukaisesti, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo.

Suurin kiista koskee työajanpidennyksen, eli niin sanottujen kiky-tuntien, korvaamista. Työnantajat haluavat lisätä työaikaa yksipuolisella määräyksellä myös viikonlopuksi. Ammattiliitto Pron näkökulmasta tätä on mahdoton hyväksyä. Pron tavoitteena on löytää ratkaisu alan omista lähtökohdista, esimerkiksi kehittämällä työhyvinvointia ja työssäjaksamista, sekä alan toimihenkilöiden osaamista.

— Pro on pitänyt tärkeänä työhyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvien asioiden sisällyttämistä neuvoteltavaan sopimukseen. Nämä kysymykset ovat keskeisiä alan ikä- ja henkilöstörakenteen takia. Etenkin, kun jaksamiseen liittyvät vakavat mielenterveysongelmat ovat juuri tämän tyyppisessä työssä Suomessa kasvussa, Malinen jatkaa.

Työehtosopimusneuvotteluiden aikataulu on avoin koronavirustilanteen takia.
Pron neuvottelijat ovat puheenjohtaja Jorma Malinen, ICT- ja viestintäsektorin johtaja Antti Hakala, sopimusalavastaavat Arto Heikkilä ja Mika Mäkelä sekä neuvottelukunnan puheenjohtaja Juha Kivistö ja varapuheenjohtaja Eva-Marie Penttilä.

ICT-alan työehtosopimus toimihenkilöille on yleissitova, joten sitä noudatetaan kaikkiin toimihenkilöihin muun muassa teleoperaattoreilla, puhelinyhtiöissä, contact centereissä, verkonrakennus- ja ylläpitoyrityksissä sekä lisäksi muutamissa it-alan yrityksissä.

Lisätiedot
Jorma Malinen, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja, puh. 050 576 0389
Mika Mäkelä, ICT-alan sopimusalavastaava, puh. 050 592 5177

*****
Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue