STTK:n edustajiston puheenjohtaja Kirsi Lehtimäen puhe edustajistolle

Yhteistoimintalain uudistus

Puhe, STTK:n edustajisto 12.12.2019

Poliittinen syksy on ollut myrskyisä ja hämmentävä. Juuri nyt olemme kansainvälisen mielenkiinnonkohteena kohteena tasa-arvon mallimaana. Saimme pääministeriksi 34-vuotiaan naisen, joka on maailman nuorin pääministeri. Toivon uudelle hallitukselle menestystä ja onnistumista yhteistyössä.

Työllisyyden ja työelämän asiat tulevat olemaan keskeisessä roolissa. STTK:sta löytyy vahvaa työelämän asiantuntijuutta. On tärkeää olla mukana uudistamassa työelämää ja sen lainsäädäntöä sekä edesauttamassa työllisyysasteen nostamista.

Odotan, että sukupolvien välinen solidaarisuus ja palkkatasa-arvo, nousevat vahvasti keskusteluihin nuorten naisten johtamissa puolueissa. Nuoret ikäluokat ovat vieraantuneet poliittisesta päätöksenteosta. Liian usein kohtaan nuoria, joilla on varma käsitys, että eläkejärjestelmä romuttuu, ennen kuin se on heille ajankohtainen. Hyvinvointivaltion rapautumiseen on myös alistuttu. Siksi on tärkeää, että politiikkaa saa lisää kolmekymmentävuotiaita kasvoja valtakunnan ja paikallisen tason vaikuttajiksi sekä myös ammattiliittojen toimintaan.

Vaikka olemme tasa-arvon mallimaa monilla mittareilla mitattuna, riittää työtä edelleen etenkin työelämässä. Syntyvyyden romahdettua, on tehtävä kaikki mahdollinen, joka edistää tasa-arvoista vanhemmuutta sekä sujuvaa työn ja perhe-elämän yhdistämistä. Työajan lyhentäminen ja osa-aikatyön mahdollisuuksien lisääminen ovat myös keinoja työllisyysasteen nostamiseksi.

Historiaamme vaiheissa naisen poliittinen asema vahvistui ennen kuin heistä työelämän näkökulmasta tuli täysivaltaisia kansalaisia. Suomessa 1906 yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden sekä yksikamarisen eduskunnan toteuttanut valtiopäiväjärjestys oli aikakautensa radikaalein maailmassa. Naiset pääsivät osallistumaan valtiollisiin vaaleihin.

Työelämässä nainen ei edelleenkään ollut täysivaltainen vaan oli aviomiehensä holhouksen alainen. Vasta 1930 uuden avioliittolain myötä vaimo vapautui miehensä holhouksesta ja hänellä oli oikeus omaan omaisuuteen.  1919 naimisissa olevat naiset olivat saaneet oikeuden ansiotyöhön ilman aviomiehen suostumusta. Tasa-arvon historia on lyhyt.

Työelämä muuttuu ja tasa-arvon edistäminen kohtaa uusia haasteita

Työelämä muuttuu ja tasa-arvon edistäminen kohtaa uusia haasteita. Luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutettujen työn arkea ovat osatyökykyisten työntekijöiden ongelmien ratkominen. Työnantajat eivät ole riittävän sitoutuneita etsimään sopivia työtehtäviä. Myös työyhteisöistä puuttuu avoimuutta ja sopeutumiskykyä. Tarvitsemme kaikki asennemuutosta.

Myös vammaisten ihmisten asema työelämässä on heikko. Ammattiyhdistysliikkeeltä toivon myötämielisyyttä vammaisten aseman esiin nostamiseksi. Olemme olleet näkyvästi mukana Pride-kulkueissa puolustamassa vähemmistöjä. Voisimmeko nostaa esiin myös vammaiset ihmiset työelämässä?

Tiedän, että tasa-arvo ja solidaarisuus ovat edelleen arvoja, joita ammattiyhdistysliike on yhtenäisesti valmis puolustamaan. Vain yhteisten tavoitteiden ja vahvan yhteenkuuluvuuden tunteen voimalla selviämme tulevista haasteista.

STTK:n edustajiston puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki

***

Puheenjohtaja Antti Palolan puhe edustajistossa 12.12.2019

Ajankohtaista

26.9.2022

Työn tulevaisuus -tapahtuma Tennispalatsissa

Lue
23.9.2022

Tehy ja SuPer vahvistavat: Oulun kaupungin kotihoidon lakko alkaa 27.9.

Lue
23.9.2022

Suomalaiset tilastoissa

Lue
21.9.2022

SuPerin Paavola: Valtion on tuettava myös lähihoitajien osaamisen varmistamista ja korvattava työelämässä oppimisen kustannukset työpaikoille

Lue
20.9.2022

SuPerin Paavola: Pakkolaki ei poista hoitajapulaa mutta teki päättäjille selväksi miten tärkeää työtä hoitajat tekevät

Lue
20.9.2022

SuPer ja Tehy eivät aloita käräjäoikeuden kieltämää lakkoa Helsingin kotihoidossa

Lue
20.9.2022

Tehy: Hoitajat eivät unohda, pakkotyölaki jättää syvät haavat 

Lue
19.9.2022

SuPer edistää kotihoitoon kohdistuvaa joukkoirtisanoutumista

Lue