Väkivalta työelämässä – jäsenet kertovat

Väkivalta työpaikalla

Väkivallan uhka on aina olemassa

Työskentelen muistisairaiden vanhusten parissa. Väkivallan uhka on aina olemassa. Päivittäin saa nyrkkiä ja potkuja, välillä syljetään ja huoritellaan. tähän ei kokonaan auta mikään. Vaikka yrittäisi kuinka hoitaa muistisairaita oikein ja ammattitaitoisesti niin silti näitä tapahtuu. Tähän päälle omaiset joista osa on kuin hyeena kimpussa valittaen kaikesta. Ja mun työpaikalla hoidetaan oikeasti hyvin! Voisin itsekin mennä sinne turvallisin mielin hoidettavaksi. Voisin laittaa sinne oman mummoni.

Sellasta se on, työ, jota moni luulee että voi kuka tahansa tehdä. Työ, jota ei arvosteta eikä siitä makseta sen vaativuuden mukaista palkkaa. Alanvaihtajia on paljon mitä en ihnettele. Olen itsekin miettinyt samaa.

***

Väkivälta ja sen uhka on hoitajan työssä koko ajan läsnä

Väkivälta ja sen uhka hoitajan työssä se on koko ajan läsnä. Olen vanhustenhuollossa töissä. Siellä on sylkemistä, potkimista, raapimista, kiinni tarttumista. Siihen päälle aggressiiviset omaiset, jotka voivat haukkua, huutaa ja käyttäytyä uhkaavasti. Kiinni tarttumista en ole kokenut, mut muuten pelottavia tilanteita omaisten taholta.

***

Työssä pitää olla nollatoleranssi väkivallan suhteen

Työpaikkani on muistisairaitten vanhusten ympärivuorokautinen palveluasumisen hoitokoti. Ainakin meillä on asukkaitten väkivaltaisuus jokapäiväistä. Ja myös sen vähättely.

Ainakin minä pelkään päivittäin, että joudun taas väkivallan kohteeksi ja että huonosti käy vielä jonain päivänä. Mielestäni meillä pitäisi olla edes jonkinlainen turva ja suoja väkivaltaa vastaan, mutta ei ole. Ei saa lääkitä riittävästi, ei ole vartijaa jonka voisi kutsua apuun. Ei saa käyttää mitään kättä pidempää puolustautuakseen.

Pahinta on se, että hoitotyössä on kautta aikojen ollut vallalla se käsitys, että meitä saakin lyödä, että se jotenkin kuuluu työnkuvaan. Myös hoitajilla itsellään on tämä käsitys, että kun tämä ala tuli valituksi niin kaiken se sitten kestää ja kärsii. Väkivaltaa vähätellään, ei oteta vakavasti, syyllistetään työkaveri, jos hän haluaa lääkitä asukkaan.

Pitäisi osata kohdata ja lähestyä oikealla tavalla, on oma vika jos turpiin tulee. Mitäs olet huono hoitaja! Tähän kaikkeen olen erittäin väsynyt. Mikään ei tule muuttumaan, elleivät edes hoitajat itse herää siihen, että työssä pitää olla nollatoleranssi väkivallan suhteen, oli se työ sitten mikä hyvänsä.

***

Kirjoittajat ovat STTK:laisten liittojen jäseniä. Kirjoitukset ovat kirjoittajien pyynnöstä nimettömiä.

***

Turvallinen työelämä on kaikkien etu

STTK selvitti: Väkivalta ja sen uhka työpaikoilla hälyttävän yleistä

Työturvallisuuskeskus: Väkivalta- ja uhkatilanteet työpaikalla

Ajankohtaista

8.2.2023

Ammattiliitto Pro: toimihenkilöiden ansiokehityksen huomiotta jättäminen heikentää Suomen houkuttelevuutta

Lue
7.2.2023

Kestävä energia

Lue
6.2.2023

Haemme työsuhdeneuvojaa Kesäduunari-infoon

Lue
6.2.2023

Juri Aaltonen valittiin jatkamaan ERTOn puheenjohtajana

Lue
6.2.2023

Yksin- ja kevytyrittäjien tärkeimmät palvelut saman katon alle – ProSoolo ja UKKO.fi yhteistyöhön

Lue
2.2.2023

Tehy: Samapalkkaisuusohjelmaa jatkettava, työmarkkinaosapuolet tehokkaammin mukaan

Lue
2.2.2023

Jyty: Palkkatasa-arvoa on edistettävä työehtosopimuksilla

Lue
2.2.2023

STTK kannattaa samapalkkaisuusohjelman kokonaisarvioinnin suosituksia

Lue