Käräjäoikeuden päätös: Metsäasiantuntijat vapautuivat liito-orava -syytteistä

Tämän vuoden puolella on nostettu useita syytteitä metsäasiantuntijoita vastaan luonnonsuojelurikoksista. Suojelukohteena on ollut mm. liito-orava, joka nauttii korkeaa suojelustatusta. Tilannetta on kärjistänyt se, ettei ELY-keskuksen viranomaisilla ole enää velvollisuutta rajata liito-oravakohdetta maastoon.

Käräjäoikeus antoi eilen päätöksen, että kolme metsäasiantuntijaa vapautetaan kaikista syyttäjän rangaistusvaatimuksista koskien liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittämistä metsänhakkuissa. Metsäasiantuntijoita syytettiin luonnonsuojelurikoksesta, sillä liito-orava on suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain nojalla, ja sen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty.

– Käräjäoikeuden mukaan metsäasiantuntijat olivat noudattaneet hyvää huolellisuutta metsän hakkuun suunnittelussa ja toteutuksessa sekä huomioineet mahdollisen liito-oravan. Olemme tyytyväisiä päätökseen, toteaa Stefan Borgman.

Borgman edustaa Suomen metsäasiantuntijoita ja toimii METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n puheenjohtajana.

Turha syytös on henkisesti rankkaa

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan metsäasiantuntijat olivat jättäneet liito-oravalle avohakkuussa säästöpuita ja etsineet suunnitteluvaiheessa huolellisesti havaintoja liito-oravasta alueelta niitä löytämättä. ELY-keskuksen havainto liito-oravasta oli vuodelta 2009, eikä alueella enää ollut liito-oravaa.

– Huolimatta vapauttavasta päätöksestä, on rikoksesta syytettynä oleminen asiantuntijalle kova paikka, jossa koetellaan henkistä kestävyyttä. Tällaiset ulkopuolelta tulevat psykososiaaliset kuormitustekijät stressaavat metsäasiantuntijoita, joiden työ on muutoinkin hyvin vaativaa, Borgman toteaa.

ELY-keskuksen viranomaiset auttoivat aiemmin liito-oravakohteiden rajaamisessa, mutta luonnonsuojelulakimuutoksen 2016 myötä apu on loppunut.

Käräjäoikeuden vapauttavan päätöksen myötä valtio maksaa oikeudenkäyntikulut, jotka nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin.

Lisätiedot: puheenjohtaja Stefan Borgman, p. 040 1588 815

METO – Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 7 000 ja he työskentelevät luonnonvara-alalla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. Myös metsäalan opiskelijat ovat Meton jäseniä.

Ajankohtaista

19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue
19.3.2024

Akavan opiskelijat, STTK-Opiskelijat ja SYL: Opiskelijat on nostettava velkakuopasta

Lue
18.3.2024

Hoitajien rekrytointi Suomeen ei voi perustua pelkkiin hankkeisiin

Lue
18.3.2024

Mitä Minna Canth tekisi?

Lue
15.3.2024

Ulkomaanliikenteen kansipäällystöä koskeva sovintoehdotus hyväksytty

Lue
14.3.2024

SuPerin Paavola: Lääkehoito on turvallisia tekoja

Lue
14.3.2024

Ammattiliitto Pro: EK jäsenyrityksineen rikkoo työsopimuslakia edistääkseen tavoitteitaan

Lue
13.3.2024

Missä EU, siellä energiatehokkuus

Lue