Etujärjestöt, ministeriöt ja tutkijat mukaan ainutlaatuiseen hankkeeseen: Löytyykö ilmastonmuutoksesta yhteistä ymmärrystä?

Ilmastonmuutos_Ilmassa ristivetoa-hanke

Julkinen keskustelu ilmastonmuutoksesta jakaa ihmisiä, mutta vähemmän pohditaan sitä, mikä muutoksessa yhdistää. Mistä suuryrityksissä, politiikassa ja kansalaisten tasolla innostutaan, mikä jarruttaa tekoja? Onko ristiriitojen lisäksi yhteistä ymmärrystä ilmastonmuutoksesta?

Tätä tutkitaan ensi kertaa sektorirajat ylittävässä hankkeessa, jonka toteutuksessa ovat mukana Energiateollisuus ry, MTK ry, STTK ry, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö sekä Vaasan yliopiston InnoLab ja e2 Tutkimus, jotka vastaavat hankkeen käytännön toteutuksesta.

Hankkeessa tutkitaan suuryritysten, poliittisten päättäjien ja kansalaisten ilmastonmuutosta koskevia asenteita, motivaatiotekijöitä, tiedontasoa sekä ihmisten sisäisiä ja keskinäisiä ristiriitoja.

Hankkeen kokoonpano kertoo asian tärkeydestä

Tutkimushankkeen taakse on koottu monipuolinen, sektorirajat ylittävä joukko toimijoita. Kokoonpano kertoo asian tärkeydestä.

– STTK on mukana hankkeessa, koska on tärkeää löytää ilmastonmuutoksesta asioita, jotka yhdistävät erilaisia suomalaisia. Ilmastonmuutos on yksi työelämään eniten vaikuttavista asioista ja ongelmia pitää pystyä ratkomaan yhdessä, painottaa STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

– Hiilineutraalin Suomen rakentamiseen tarvitaan meitä kaikkia. Samalla kun torjumme ilmastonmuutosta, on huolehdittava, että kaikki pysyvät mukana. Ilmastotoimien on oltava reiluja ja hyväksyttäviä. Odotan mielenkiinnolla tutkimustuloksia, jotka varmasti auttavat ihmisten huolien entistä paremmassa tunnistamisessa, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

– Työ- ja elinkeinoministeriö on mukana hankkeessa, koska on tärkeää tietää, mistä suomalaiset motivoituvat ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Olennaista on huomata ne mahdollisuudet, joita maailmanlaajuinen urakka tarjoaa suomalaiselle osaamiselle. Ilmastonmuutoksen torjunta on myös työllisyyspolitiikkaa, sanoo työministeri Timo Harakka.

– Meille Vaasan yliopistossa on tärkeää tehdä yhteistyötä yli sektorirajojen. Sitä tämä hanke on. Tutkijana odotan innolla vastauksia siihen, mikä ilmastonmuutoksen torjunnassa yhdistää kansalaisia, suuryritysten johtajia ja politiikan päättäjiä. Tulemme kertomaan tutkimustuloksista pitkin matkaa, luottamusta vahvistava vuoropuhelu ja julkinen keskustelu ovat tärkeä osa hanketta, kertoo Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi.

Ensi vuoden aikana valmistuvia tutkimustuloksia on mahdollista hyödyntää paitsi poliittisessa ja taloudellisessa päätöksenteossa myös julkisessa keskustelussa, järjestötoiminnassa ja opetuksessa.

LISÄTIETOA:

Ilmassa ristivetoa – löytyykö yhteinen ymmärrys? -tutkimushankkeen vastuulliset johtajat

Mari K. Niemi Karina Jutila

VTT, johtaja YTT, johtaja

Vaasan yliopiston InnoLab e2 Tutkimus

050 350 3509 050 5515 361

Ajankohtaista

19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue
19.3.2024

Akavan opiskelijat, STTK-Opiskelijat ja SYL: Opiskelijat on nostettava velkakuopasta

Lue
18.3.2024

Hoitajien rekrytointi Suomeen ei voi perustua pelkkiin hankkeisiin

Lue
18.3.2024

Mitä Minna Canth tekisi?

Lue
15.3.2024

Ulkomaanliikenteen kansipäällystöä koskeva sovintoehdotus hyväksytty

Lue
14.3.2024

SuPerin Paavola: Lääkehoito on turvallisia tekoja

Lue
14.3.2024

Ammattiliitto Pro: EK jäsenyrityksineen rikkoo työsopimuslakia edistääkseen tavoitteitaan

Lue
13.3.2024

Missä EU, siellä energiatehokkuus

Lue