Etujärjestöt, ministeriöt ja tutkijat mukaan ainutlaatuiseen hankkeeseen: Löytyykö ilmastonmuutoksesta yhteistä ymmärrystä?

Ilmastonmuutos_Ilmassa ristivetoa-hanke

Julkinen keskustelu ilmastonmuutoksesta jakaa ihmisiä, mutta vähemmän pohditaan sitä, mikä muutoksessa yhdistää. Mistä suuryrityksissä, politiikassa ja kansalaisten tasolla innostutaan, mikä jarruttaa tekoja? Onko ristiriitojen lisäksi yhteistä ymmärrystä ilmastonmuutoksesta?

Tätä tutkitaan ensi kertaa sektorirajat ylittävässä hankkeessa, jonka toteutuksessa ovat mukana Energiateollisuus ry, MTK ry, STTK ry, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö sekä Vaasan yliopiston InnoLab ja e2 Tutkimus, jotka vastaavat hankkeen käytännön toteutuksesta.

Hankkeessa tutkitaan suuryritysten, poliittisten päättäjien ja kansalaisten ilmastonmuutosta koskevia asenteita, motivaatiotekijöitä, tiedontasoa sekä ihmisten sisäisiä ja keskinäisiä ristiriitoja.

Hankkeen kokoonpano kertoo asian tärkeydestä

Tutkimushankkeen taakse on koottu monipuolinen, sektorirajat ylittävä joukko toimijoita. Kokoonpano kertoo asian tärkeydestä.

– STTK on mukana hankkeessa, koska on tärkeää löytää ilmastonmuutoksesta asioita, jotka yhdistävät erilaisia suomalaisia. Ilmastonmuutos on yksi työelämään eniten vaikuttavista asioista ja ongelmia pitää pystyä ratkomaan yhdessä, painottaa STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

– Hiilineutraalin Suomen rakentamiseen tarvitaan meitä kaikkia. Samalla kun torjumme ilmastonmuutosta, on huolehdittava, että kaikki pysyvät mukana. Ilmastotoimien on oltava reiluja ja hyväksyttäviä. Odotan mielenkiinnolla tutkimustuloksia, jotka varmasti auttavat ihmisten huolien entistä paremmassa tunnistamisessa, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

– Työ- ja elinkeinoministeriö on mukana hankkeessa, koska on tärkeää tietää, mistä suomalaiset motivoituvat ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Olennaista on huomata ne mahdollisuudet, joita maailmanlaajuinen urakka tarjoaa suomalaiselle osaamiselle. Ilmastonmuutoksen torjunta on myös työllisyyspolitiikkaa, sanoo työministeri Timo Harakka.

– Meille Vaasan yliopistossa on tärkeää tehdä yhteistyötä yli sektorirajojen. Sitä tämä hanke on. Tutkijana odotan innolla vastauksia siihen, mikä ilmastonmuutoksen torjunnassa yhdistää kansalaisia, suuryritysten johtajia ja politiikan päättäjiä. Tulemme kertomaan tutkimustuloksista pitkin matkaa, luottamusta vahvistava vuoropuhelu ja julkinen keskustelu ovat tärkeä osa hanketta, kertoo Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi.

Ensi vuoden aikana valmistuvia tutkimustuloksia on mahdollista hyödyntää paitsi poliittisessa ja taloudellisessa päätöksenteossa myös julkisessa keskustelussa, järjestötoiminnassa ja opetuksessa.

LISÄTIETOA:

Ilmassa ristivetoa – löytyykö yhteinen ymmärrys? -tutkimushankkeen vastuulliset johtajat

Mari K. Niemi Karina Jutila

VTT, johtaja YTT, johtaja

Vaasan yliopiston InnoLab e2 Tutkimus

050 350 3509 050 5515 361

Ajankohtaista

24.4.2025

Ammattiliitto Pro: Rikkaiden riihessä todelliset kasvutoimet unohtuivat

Lue
24.4.2025

SPAL ja Jyty: Pelastusalan ammattilaisille on turvattava vakaa palkkakehitys

Lue
24.4.2025

Tehy tuki arvostetun kirjailijan Riku Siivosen tietokirjaa, jossa kerrotaan synnytyksistä isän silmin ja kätilön arvokkaasta työstä

Lue
24.4.2025

Jyty: Hallituksen päätökset rapauttavat suomalaista sopimusyhteiskuntaa

Lue
23.4.2025

Hallituksen hulppeat veronkevennykset velkaantuneessa Suomessa ovat vastuuttomia

Lue
23.4.2025

Hätäkeskushenkilöstö lakkovalmiudessa oikeudenmukaisen palkkakehityksen puolesta

Lue
23.4.2025

Valtion lakot laajenevat – Lakkoon menossa yli 5 500 valtion virkamiestä ja työntekijää

Lue
23.4.2025

Onnea 80-vuotias KthLiitto!

Lue