TE-toimistojen resurssien vahvistamiselle kiitosta

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen antaa kiitosta valtiovarainministeriön tänään julkistetun budjettipohjan panostuksille TE-toimistojen resurssien vahvistamiseksi. Malisen mukaan myös erityisesti työsuojelun valvontaan tulisi panostaa merkittävästi lisää työhyvinvoinnin parantamiseksi, ja harmaan talouden estämiseksi. Budjettiehdotuksen linjaa korkeakoulujen rahoituksesta tulee Malisen mukaan korjata hallitusohjelmassa päätetylle tasolle.

Ammattiliitto Pro katsoo budjettiehdotuksen olevan pääpiirteiltään rohkaiseva. Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan erityisesti TE-toimistojen lisärahoitus sekä panostukset palkkatukeen vievät hallituksen työllisyyspolitiikkaa oikeaan suuntaan.

– Työttömyyden laskettua suurempi osa työttömistä on niin sanottua työttömyyden kovinta ydintä. Siksi onkin erittäin tärkeää, että TE-toimistojen resursseihin panostetaan tilanteessa, jossa työllisyyden vahvistaminen vaatii entistä enemmän räätälöityjä toimenpiteitä, Malinen toteaa.

– Työsuojeluun käytettäviä resursseja on budjettiehdotuksessa lisätty marginaalisesti. Kuitenkin työmarkkinoilla tapahtuvien väärinkäytösten kitkeminen ja harmaan talouden estäminen vaatisi merkittävästi korkeampia resursseja, jotta työsuojelua koskeva lainsäädäntö ei jäisi kuolleeksi kirjaimeksi, Malinen jatkaa.

Korkeakoulujen rahoitus herättää huolta

VM:n budjettiehdotuksessa esitetään korkeakoulujen rahoitukseen 15 miljoonan euron korotusta, josta 10 miljoonaa menisi yliopistoille ja viisi miljoonaa ammattikorkeakouluille. Opetus- ja kulttuuriministeriön omassa budjettiehdotuksessa korkeakouluille esitetään hallitusohjelman mukaisesti 40 miljoonan korotusta yliopistoille, ja 20 miljoonan euron korotusta ammattikorkeakouluille. Malisen mukaan budjettiriihessä tulisi pyrkiä lähemmäs hallitusohjelmassa päätetyn mukaisia korotuksia.

– Hallitusohjelman linjaukset korkeakoulutuksen rahoituksesta olivat tervetulleita edellisen hallituksen leikkauksien jälkeen. Rajallisista resursseista on tietysti kova vääntö, mutta osaamiseen panostamisen olisi oltava hallituksen prioriteettilistalla aivan kärjessä. Odotamme, että VM:n ehdotusta saadaan korjattua parempaan asentoon budjettiriihessä, Malinen kertoo.

Aktiivimallin leikkurin poistaminen toteutettava

Malisen mukaan hallituksen on pidettävä huoli siitä, että syyskuussa pidettävässä budjettiriihessä huomioidaan aktiivimallin leikkurin luvattu poistaminen.

– Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti tänään lausuntokierrokselle hallituksen esitysluonnoksen työttömyysturvan aktiivimallin kumoamisesta. Odotamme, että budjettiriihessä varmistetaan se, että hallituksen esityksen mukaisesti STM:n määrärahoissa on huomioitu leikkurin poistuminen 1.1.2020 alkaen, Malinen päättää.

Lisätietoja: Jorma Malinen, puheenjohtaja, 050 576 0389

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

26.5.2023

Vapaan sivistystyön leikkaukset pahentaisivat osaajapulaa

Lue
26.5.2023

SuPer: Henkilöstömitoitus on yksi ratkaisu hoitajapulaan

Lue
26.5.2023

SuPer: Työnantajan toimet siirtävät lakon vaikutukset muihin kuin lakossa oleviin yksiköihin

Lue
26.5.2023

ETUC teki henkilövalintoja

Lue
26.5.2023

Jäsenkysely: Kolme neljästä yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevistä pohtii työpaikan vaihtamista julkiselle puolelle, jos sektoreiden välinen palkkaero ei häviä

Lue
25.5.2023

STTK:n Palola ETUC:n kongressissa: Hybridikokoukset luovat laajat osallistumismahdollisuudet Euroopan ay-väelle

Lue
25.5.2023

Miksi ETUC on tärkeä STTK:laisille palkansaajille?

Lue
24.5.2023

STTK:n puheenjohtaja ETUC:n kongressissa: Vihreä siirtymä onnistuu, jos se koetaan oikeudenmukaiseksi

Lue