”Häipykää maasta 48 tunnissa tai joudutte kärsimään” – Kolumbialaisten ay-aktiivien henkeä uhataan

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin kumppanijärjestön rahastonhoitaja Kolumbiassa on saanut tappouhkauksen. Uhka on todellinen, sillä maassa on pelkästään tänä vuonna murhattu jo 145 kansalaisyhteiskunta-aktiivia.

Tappouhkauksen sai SASKin kumppanijärjestön edustajan lisäksi viisi muuta hiilikaivosalan ay-aktiivia. Uhkakirjeessä uhataan tappaa miehet, elleivät he poistu maasta kahden vuorokauden kuluessa. He saivat kirjeen lauantaina 11. toukokuuta. SASKin tietojen mukaan he eivät ole poistuneet maasta.

Uhkauksen takana sanoo olevansa järjestö nimeltä Águilas Negras (Mustat kotkat), joka on uhkaillut useita vasemmistovaikuttajia tällä vuosikymmenellä.

Tappouhkauksen sai kuusi liittoaktiivia muutama päivä sen jälkeen, kun he osallistuivat Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa kokoukseen, jossa käsiteltiin hiiliteollisuuden tulevaisuutta alalla toimivien monikansallisten yritysten ja alankomaalaisten parlamentaarikkojen ja ammattiliittojen edustajien kanssa. He ovat nimeltään Igor Diaz, Juan Carlos Rojas, Dairo Mosquera, Gustavo Benjumea, Jairo Córdoba ja Evelio Aguirre.

Suomalainen ay-liike vetoaa kolumbialaisten kollegojensa turvallisuuden puolesta

SASK ja suomalaiset ay-johtajat lähettivät eilen Suomen Kolumbian Suurlähetystöön ja Suomen OECD-edustustoon Pariisiin kirjeen, jossa toivotaan Suomen korostavan Kolumbian valtion velvoitteita turvata edellä mainittujen ja maan muiden ammattiliittojohtajien turvallisuus sekä oikeus lailliseen toimintaansa Kolumbiassa.

Kirje lähti tiedoksi ja tuen osoitukseksi myös kolumbialaiselle hiilikaivosalan ammattiliitolle, jota uhatut miehet edustavat.

Kirjeessä vaaditaan, että asia otetaan vakavasti Kolumbiassa ja liittoaktiivien turvallisuus taataan.

– Kyseessä on erittäin vakavasti otettava ihmisoikeuksien ja henkilökohtaisen turvallisuuden loukkaus. Osoitamme solidaarisuutemme työntekijöiden oikeuksien puolustajille ja vaadimme heidän ihmisoikeuksiensa, henkensä ja terveytensä turvaamista. Ammattiliittotoiminta on kansalaisoikeus eikä sitä tule uhata, kirjeessä sanotaan.

Kirjeen allekirjoittivat SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen sekä SASKin jäsenjärjestöjen SAK:n, STTK:n Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pro:n ja PAMin puheenjohtajat. Niillä kaikilla on ollut tai on parhaillaan SASKin kautta kehitysyhteistyöhankkeita Kolumbiassa.

Kolumbia yksi vaarallisimmista maista ay-aktiiveille

Kolumbia on jo vuosikymmeniä ollut yksi maailman vaarallisimmista maista puolustaa työntekijöiden oikeuksia. Kolumbialaisen El Heraldo -lehden mukaan (artikkeli espanjaksi) vuoden 1973 ja viime vuoden marraskuun välillä 14 000 ay-johtajaa ja -aktiivia on joutunut väkivallan tai vapaudenriiston uhriksi. Pelkästään viime vuonna ainakin ay-aktiivia 28 murhattiin.

SASK on työntekijöiden oikeuksiin keskittyvä kehitysyhteistyöjärjestö, jota rahoittavat Suomen ulkoministeriö sekä ammattiyhdistysliike.

***

Kolumbiaa ei pidä vielä hyväksyä OECD:n jäseneksi

Kolumbia vaarallisin työntekijöiden puolustajille – Suomi mallimaa

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue