SuPer: la Carita -säätiön tunnustuspalkinto Emiliacentretille hyvästä vanhustenhoivasta

Kodikas Emiliacentret Maalahdelta sai la Carita -säätiön myöntämän tunnustuspalkinnon Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin opintopäivillä Vaasassa. Säätiö palkitsee vanhustyön innovaatioita yhteistyössä SuPerin kanssa. Ruotsinkieliset opintopäivät ovat 8.−9. huhtikuuta.

Maalahden kunnan Emiliacentret on pieni ja kodikas vanhustenhoivan yksikkö, jossa kantavana ideana korostuu asiakkaan turvallisuuden, itsemääräämisoikeuden ja merkityksellisyyden kokeminen. Käytännössä se tarkoittaa täysipainoista elämää, jossa on huomioitu asiakkaan tarpeet, toiveet, tavat ja tottumukset sekä hänelle merkittävät jokapäiväiset asiat.

Emiliacentret on hyvä esimerkki eläkkeensaajien yhdistyksen perustamasta hoivakodista, jossa hoitajamitoitus on hyvä ja yksi lähihoitaja on omistautunut vain viriketoimintaan. Hoitajat toteuttavat yksilökeskeistä ja kuntouttavaa työotetta.

Hoito- ja palvelusuunnitelman laatiminen tähtää asukkaiden osallistamiseen. Tavoitteena on, että vanhus kokee voivansa vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Hoitotyötä ohjaa kokonaisvaltainen ihmiskäsitys.

Aktiivista elämää loppuun saakka

Elämä Emiliacentretissä ei ole harmaata arkea, sillä viikonloppuisin ja juhlapäivinä katetaan pöytä vähän kauniimmin ja syödään juhlallisemmin. Myös vuodenajat rytmittävät arkea: kesällä voi osallistua puutarhatöihin, ja vuodenaikojen vaihtelua seurataan askarrellen ja koristellen hyödyntäen materiaaleja luonnosta. Yhdessä leipominen tuo myös tuoksuja, jotka lisäävät kodinomaisuutta.

Aivojumppaa tarjoavat muun muassa keskustelu- ja opetustuokiot sekä muistiharjoitukset. Ennen ruokailua kokoonnutaan yhteen laulaen tai yhdessä oleskellen. Kesäisin järjestetään pieniä retkiä ja omaiset otetaan mukaan oman pihan grilli-iltaan. Jos asiakas haluaa, hän voi osallistua kuukausittain jumalanpalvelukseen kirkossa ryhmän mukana.
Emiliacentretissä voi asua elämänsä loppuun saakka eli hoivakodissa on riittävät resurssit ja valmiudet saattohoitoon. Turvallinen ympäristö edesauttaa hyvän elämänlaadun kokemista.

Lisätietoja: SuPerin asiantuntija Mervi Lehtinen, 050 515 1366

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue