Toimihenkilöliitto ERTO: Itsensätyöllistäjien sosiaaliturvan ongelmat on korjattava

Työllisyysaste

Itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmä ITSET esittää, että palkansaajan kaltaisessa asemassa työskentelevät itsensätyöllistäjät on jatkossa katsottava työsuhteiseksi reilun sosiaaliturvan varmistamiseksi. Toimihenkilöliitto ERTOn mielestä itsensätyöllistäjän pitäisi saada halutessaan vakuuttaa tulonsa palkansaajan työttömyyskassassa ja työntekijän eläkelaissa.

Itsensätyöllistäjiä yhdistää heikko neuvotteluasema, pienet ja pirstaleiset tulot sekä puutteellinen sosiaaliturva. Tällä hetkellä työoikeus ja siihen kytkeytyvät työttömyys- ja sosiaaliturva eivät suojaa itsensätyöllistäjiä.

Toimihenkilöliitto ERTO on mukana Itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmässä (ITSET), joka on julkaissut yhteiset hallitusohjelmatavoitteensa vuodelle 2019 itsensätyölllistäjien aseman parantamiseksi.

ITSETin tavoitteena parempi sosiaaliturva

Itsensätyöllistäjät, jotka tekevät työtä yhdelle tai korkeintaan muutamalle toimeksiantajalle ja ovat siten riippuvaisia työn toimeksiantajasta, eivät pysty tosiasiallisesti neuvottelemaan työn ehdoista ja hinnasta. Tällaiset palkansaajan kaltaisessa asemassa työskentelevät on katsottava työsuhteisiksi.
Lisäksi kilpailulainsäädäntöä on Suomessa muutettava niin, että se mahdollistaa itsensätyöllistäjien kollektiivisen edunvalvonnan. Ammattiliiton on voitava edustaa itsensätyöllistäjiä neuvotteluissa.

Sosiaaliturvajärjestelmää, työttömyys- ja eläketurvaa on lisäksi kehitettävä niin, että ne huomioivat joustavammin ja kattavammin siirtymisen työn tekemisen muodosta toiseen. Kun korjataan aiemmin mainitut itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeus ja työsuhteen määritelmä, ratkaistaan merkittävä osa itsensätyöllistäjiä koskevista sosiaaliturvan ongelmista.

Kun saamme osan työsuhteen ulkopuolelle liukuneesta työstä palautumaan palkkatyösuhteeksi, tulee yhteiskunnalle verokertymävaikutuksia sekä sosiaali- ja eläkemaksuvaikutuksia.
ERTO: Mahdollisuus palkansaajan kaltaiseen vakuuttamiseen
Lisäksi Toimihenkilöliitto ERTO näkee, että sosiaaliturvan pitäisi antaa turvallinen mahdollisuus kokeilla ja tehdä työtä työsuhteessa ja yrittäjänä.

-Ainakin kevytyrittäjille, joiden tunnusmerkkinä on tehdä toimeksiantoja omalla nimellä ilman yrityksen y-tunnusta, pitäisi antaa oikeus vakuuttaa yrittäjätulonsa palkansaajan työttömyyskassassa ja työntekijän eläkelaissa, sanoo ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Moni itsensätyöllistäjä on valmis maksamaan sosiaaliturvamaksuja lähes 30 prosenttia laskutuksestaan, jotta he säilyttävät palkansaaja-aseman.
-Toimihenkilöliitto ERTO on tavoitellut jo pitkään järjestelmän uudistamista siten, että tämä olisi mahdollista, sanoo Juri Aaltonen

Toimihenkilöliitto ERTO on mukana itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmässä (ITSET), joka on ammattiliittojen ja palkansaajakeskusjärjestöjen välinen työryhmä, jossa käsitellään itsensätyöllistäjien asioita. Tähän kuuluvat itsensätyöllistäjiä koskevat työlainsäädäntö- , kilpailuoikeus-, ja sosiaaliturva-uudistukset.

***

Lisää aiheesta:

STTK:n kannustinmalli uudistaa sosiaaliturvan palvelut edellä

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue