Nuoret rohkaistukaa

Nuoret

Julkisessa keskustelussa mainitaan usein työelämän pirstoutuminen ja nuorten elämän epävarmuus. Huoli on todellinen kun etsii sitä ekaa työpaikkaa, sillä koulutusta vastaavan vakinaisen työn löytäminen voi olla vaikeaa. Moni nuori tuntuu kuitenkin kokevan, että työelämä on pelkkää silppua, pätkätöitä ja epävarmuutta. Mutta onko huoli todellinen?

Vakituisten kokopäiväisten pestien osuus työsuhteista ei ole viimeisen 20 vuoden aikana laskenut. Osuus on pysynyt Tilastokeskuksen työvoimatilaston mukaan noin 75 prosentissa kaikista työsuhteessa olevista. Vastaavasti pätkätöiden (määräaikaisten työsuhteiden) osuus on pysynyt noin 15 prosentissa kaikista työsuhteista välillä 2000-2017.

Nuorille lietsottava pelko työmarkkinoiden epävarmuudesta on kohtuuton, eikä ainakaan tilastojen valossa perustu todellisuuteen. On edesvastuutonta luoda nuorille katteettoman epävarmaa kuvaa työmarkkinoista. Nuorille lietsottu huoli näkyy mm. alhaisena syntyvyytenä ja ahdistuneisuutena.

Nuoret suhtautuvat työelämään pessimistisesti

Moni tutkimus osoittaakin, että suomalaiset nuoret suhtautuvat työelämään kovin pessimistisesti, mutta työelämään siirtymisen jälkeen näkemys muuttuu valoisammaksi. Syy saattaa olla julkisessa keskustelussa omaksutun tilannekuvan paljastuminen turhan synkäksi.

Nuorilta kuulee myös huolen, pääsevätkö he koskaan eläkkeelle. Huoli on ainakin toistaiseksi aiheeton. Esimerkiksi vuonna 1988 syntyneen odotettu eläköitymisikä on noin 68 vuotta. Onhan se korkea, muttei kohtuuton. Eläkejärjestelmä on ainakin toistaiseksi rahoituksellisessa tasapainossa. Tässäkään asiassa julkisessa keskustelussa lietsottu pessimistinen tilannekuva ei vastaa todellisuutta.

Nuoret rohkaistukaa. Työelämässä on itse asiassa aika kivaa. Samoin lasten kanssa.

Antti Koskela
ekonomisti, STTK

Ajankohtaista

8.2.2023

Jytyn eduskuntavaalitavoitteet julki – Kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitus ja henkilöstöresurssit turvattava

Lue
8.2.2023

Minun viikkoni: sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntijan viikkoon mahtuu monenlaista

Lue
8.2.2023

Ammattiliitto Pro: toimihenkilöiden ansiokehityksen huomiotta jättäminen heikentää Suomen houkuttelevuutta

Lue
7.2.2023

Kestävä energia – STTK:n tavoitteita energiapolitiikan kehittämiseksi

Lue
6.2.2023

Haemme työsuhdeneuvojaa Kesäduunari-infoon

Lue
6.2.2023

Juri Aaltonen valittiin jatkamaan ERTOn puheenjohtajana

Lue
6.2.2023

Yksin- ja kevytyrittäjien tärkeimmät palvelut saman katon alle – ProSoolo ja UKKO.fi yhteistyöhön

Lue
2.2.2023

Tehy: Samapalkkaisuusohjelmaa jatkettava, työmarkkinaosapuolet tehokkaammin mukaan

Lue