Nuoret rohkaistukaa

Nuoret

Julkisessa keskustelussa mainitaan usein työelämän pirstoutuminen ja nuorten elämän epävarmuus. Huoli on todellinen kun etsii sitä ekaa työpaikkaa, sillä koulutusta vastaavan vakinaisen työn löytäminen voi olla vaikeaa. Moni nuori tuntuu kuitenkin kokevan, että työelämä on pelkkää silppua, pätkätöitä ja epävarmuutta. Mutta onko huoli todellinen?

Vakituisten kokopäiväisten pestien osuus työsuhteista ei ole viimeisen 20 vuoden aikana laskenut. Osuus on pysynyt Tilastokeskuksen työvoimatilaston mukaan noin 75 prosentissa kaikista työsuhteessa olevista. Vastaavasti pätkätöiden (määräaikaisten työsuhteiden) osuus on pysynyt noin 15 prosentissa kaikista työsuhteista välillä 2000-2017.

Nuorille lietsottava pelko työmarkkinoiden epävarmuudesta on kohtuuton, eikä ainakaan tilastojen valossa perustu todellisuuteen. On edesvastuutonta luoda nuorille katteettoman epävarmaa kuvaa työmarkkinoista. Nuorille lietsottu huoli näkyy mm. alhaisena syntyvyytenä ja ahdistuneisuutena.

Nuoret suhtautuvat työelämään pessimistisesti

Moni tutkimus osoittaakin, että suomalaiset nuoret suhtautuvat työelämään kovin pessimistisesti, mutta työelämään siirtymisen jälkeen näkemys muuttuu valoisammaksi. Syy saattaa olla julkisessa keskustelussa omaksutun tilannekuvan paljastuminen turhan synkäksi.

Nuorilta kuulee myös huolen, pääsevätkö he koskaan eläkkeelle. Huoli on ainakin toistaiseksi aiheeton. Esimerkiksi vuonna 1988 syntyneen odotettu eläköitymisikä on noin 68 vuotta. Onhan se korkea, muttei kohtuuton. Eläkejärjestelmä on ainakin toistaiseksi rahoituksellisessa tasapainossa. Tässäkään asiassa julkisessa keskustelussa lietsottu pessimistinen tilannekuva ei vastaa todellisuutta.

Nuoret rohkaistukaa. Työelämässä on itse asiassa aika kivaa. Samoin lasten kanssa.

Antti Koskela
ekonomisti, STTK

Ajankohtaista

29.5.2023

Jessikka Aro Tehyn viestintäjohtajaksi 1.4.2024 alkaen

Lue
29.5.2023

Puheenjohtajan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
29.5.2023

STTK:n puheenjohtaja kevätedustajistossa: Päättyvä työmarkkinakierros tuo vain välitöntä helpotusta ostovoimahuoliin

Lue
29.5.2023

Edustajiston puheenjohtajan puhe STTK:n edustajistossa

Lue
26.5.2023

Vapaan sivistystyön leikkaukset pahentaisivat osaajapulaa

Lue
26.5.2023

SuPer: Henkilöstömitoitus on yksi ratkaisu hoitajapulaan

Lue
26.5.2023

SuPer: Työnantajan toimet siirtävät lakon vaikutukset muihin kuin lakossa oleviin yksiköihin

Lue
26.5.2023

ETUC teki henkilövalintoja

Lue