Paikallinen sopiminen ei onnistu direktiolla

Paikallinen sopiminen

Paikallisen sopimisen edellytyksistä, tarpeesta, tavoista, osapuolista ja etenemisestä on muutaman viimeisen vuoden aikana käyty aktiivista yhteiskunnallista keskustelua. Aihe on jälleen vahvasti esillä, kun sopimuskierros on käynnissä, ja liitot neuvottelevat uusista työ- ja virkaehtosopimuksista. Teknologiateollisuudessa on jo solmittu uudet sopimukset, joiden mukaan palkankorotuksista sovitaan ensisijaisesti työpaikkatasolla.

STTK on todennut useissa yhteyksissä, että paikallisen sopimisen edistäminen on hyvä asia työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa, kunhan edellytykset työpaikalla ovat kunnossa. Jotta sopiminen voi onnistua, työpaikalla on oltava luottamukselliset välit työnantajan ja henkilöstön edustajan sekä henkilöstön välillä.

Työpaikkatason sopiminen vaatii neuvottelutaitoja ja osapuolten mahdollisimman tasavertaista asemaa. Direktio-oikeuden käyttäminen, painostaminen tai määräysvaltaa ruokkiva ilmapiiri eivät kuulu sopimiseen. Molemmin puolin on oltava taitoa kuunnella, ymmärtää ja kunnioittaa toisen osapuolen näkemyksiä, ja myös kykyä perustella omat näkökannat selkeästi.

Paikallisen sopimuksen on oltava win-win ratkaisu sekä työnantajalle että työntekijöille työpaikalla. Henkilöstön edustajalla on iso vastuu, kun hän tekee ratkaisuja joko työpaikan tai edustamiensa työntekijöiden puolesta. Paikallinen sopiminen vaatii osaamista, tietämystä, taitoa, perusteluja ja aikaa neuvotella. Siksi luottamusmiesjärjestelmän vahvistaminen ja kehittäminen on tarpeen.

Sokkona on mahdotonta sopia. Jos henkilöstön edustaja ei saa riittäviä tietoja neuvotteluiden tueksi, epävarmuus nakertaa jo lähtökohtaisesti luottamusta ja mahdollisuutta päästä sopimukseen. Avoimuus ja yhteistoiminta sen sijaan luovat otollista maaperää sille, että halukkuus löytää yhteisymmärrys kasvaa.

Luottamusta ei rakenneta hetkessä, vaan se vaatii tahtoa ja sitoutumista sekä pitkäjänteistä ja toimivaa vuoropuhelua ja yhteistyötä. Siksi on mahdotonta ajatella, että paikallinen sopiminen onnistuisi pakolla tai hetkessä niilläkään työpaikoilla, joissa tarve sopimiseen olisi, mutta joissa luottamusta, avointa vuoropuhelua tai yhteistoimintaa ei ole.

Katarina Murto
johtaja

***

STTK: Yt-lain uudistaminen edesauttaisi paikallisen sopimisen etenemistä käytännössä

STTK ja Suomen Yrittäjät: Paikallista sopimista ja yhteistoimintaa kehitettävä, jotta tuottavuus saadaan kasvuun

Työ- ja virkaehtosopimukset antavat yhä enemmän mahdollisuuksia sopia myös paikallisesti yritys- tai työpaikkatasolla sekä virastoissa ja laitoksissa. Myös työaikalaki tarjoaa siihen laajat mahdollisuudet.

Esimerkiksi palkkausjärjestelmistä, työn vaativuuden arvioinnista sekä tulospalkkauksesta voidaan osittain sopia paikallisesti. Samoin osa työehtosopimuksissa tai tupoissa sovituista palkankorotuksista on voitu jättää työpaikkatasolle sovittavaksi. Paikallinen sopiminen lisääntyykin vuosi vuodelta.

Ajankohtaista

29.9.2023

Ammattiliitto Jyty: Metsäkeskuksen rahoituksesta ja henkilöstöstä ei saa leikata

Lue
29.9.2023

Anoppi ja sinä

Lue
29.9.2023

SuPer nostaa järjestöllistä valmiuttaan

Lue
29.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 3. lokakuuta

Lue
27.9.2023

Haemme joukkoomme juristia

Lue
27.9.2023

Työmarkkinajohtajat tapasivat Orpon

Lue
27.9.2023

Hallituksen työelätoimet voivat lisätä syrjintää

Lue
25.9.2023

Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue