Työyhteisön tuki kantaa

Työnantajan vastuulla on taata työntekijöille turvallinen ja terveellinen työ sekä työympäristö. Työnantajan velvoitteista puhutaan usein, mutta työkavereiden roolista harvemmin. Koko työyhteisön tulisi tukea kaikkien työssä jaksamista ja hyvinvointia.

Yli miljoona työikäistä suomalaista kärsii tuki- ja liikuntaelinoireista, mutta oireet ja sairaudet näkyvät harvemmin päällepäin. Useimmat ihmiset eivät halua pois työelämästä oireiden tai sairauden vuoksi. Monia pitää kiinni työssä motivaatio, työn imu ja ­hyvä työyhteisö. On kaikkien yhteinen etu auttaa muita pysymään mukana työelämässä tai palaamaan sinne.

Kohtasin taannoin kovista selkäkivuista kärsineen jäsenemme. Mies kertoi, että hänen työssään oli tiettyjä liikkeitä, jotka eivät sopineet hänelle ja aiheuttivat paljon kipua ja sairauslomia.

Kun hän yritti välttää kipua aiheuttavia liikkeitä, työkaverit saattoivat pitää häntä laiskana. Liikkeet heikensivät vointia ja seurauksena oli sairaslomien kierre. Hän sai saikuttajan leiman. Henkinen kanttikin meinasi loppua.

Kun selkäkipujen syyksi paljastui selkärankareuma, se helpotti. Toimiva lääkitys löytyi. Lisäksi lääkäri ohjeisti, mitä liikkeitä töissä tulisi välttää. Sovittiin uudesta työnjaosta, jossa työkaverit tekivät tietyt nostot ja hän itse otti tehtäväksi vastaavasti muita töitä.

Sen jälkeen hän ei ole ollut reuman vuoksi kertaakaan poissa töistä. Lisäksi hyvä henki työkavereiden kesken on vahvistunut.

Valtakunnallisen Reumaviikon 8.-15.10. teema on tänä vuonna työelämä ja työyhteisön tuki. Tekemämme työhyvinvointikyselyn pohjalta oli huolestuttavaa havaita, että kaikki eivät uskalla puhua avoimesti oireistaan vaan pyrkivät pitämään kivut ja hankaluudet omana tietonaan.  Kynnys avun pyytämiseen ja vastaanottamiseen tuntuu etenkin alussa olevan korkea.

Omassa terveydentilassa tapahtuvista muutoksista kannattaa kertoa reilusti ääneen, mikäli se työyhteisössä on mahdollista. Moni vastaaja kertoo olleensa yllättynyt siitä, kuinka asiallisesti tieto on otettu vastaan. Muiden on helpompi ymmärtää, miksi yhden työntekijän töitä helpotetaan, jos helpotusten syystä puhutaan avoimesti. Myös oma asenne vaikuttaa siihen, miten työkaverit suhtautuvat.

Reumaliiton työhyvinvointikampanjalle on avattu oma sivusto osoitteessa reumaliitto.fi/tyo. Sivustolta löytyy tietoa tuki- ja liikuntaelinoireista ja tarinoita siitä, miten tavalliset suomalaiset pärjäävät töissä esimerkiksi selkärankareuman ja nivelrikon kanssa. Sivuilta löytyy myös vinkkejä ja kokemuksia siitä, miten tuki- ja liikuntaelinten hyvinvointiin liittyviä asioita voi työpaikoilla huomioida entistä paremmin.

Työyhteisön tuki voi olla suuri voimavara, joka parantaa työmotivaatiota ja jonka avulla jaksaa paremmin.

Maria Ekroth
Reumaliiton toimitusjohtaja

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue