Työyhteisön tuki kantaa

Työnantajan vastuulla on taata työntekijöille turvallinen ja terveellinen työ sekä työympäristö. Työnantajan velvoitteista puhutaan usein, mutta työkavereiden roolista harvemmin. Koko työyhteisön tulisi tukea kaikkien työssä jaksamista ja hyvinvointia.

Yli miljoona työikäistä suomalaista kärsii tuki- ja liikuntaelinoireista, mutta oireet ja sairaudet näkyvät harvemmin päällepäin. Useimmat ihmiset eivät halua pois työelämästä oireiden tai sairauden vuoksi. Monia pitää kiinni työssä motivaatio, työn imu ja ­hyvä työyhteisö. On kaikkien yhteinen etu auttaa muita pysymään mukana työelämässä tai palaamaan sinne.

Kohtasin taannoin kovista selkäkivuista kärsineen jäsenemme. Mies kertoi, että hänen työssään oli tiettyjä liikkeitä, jotka eivät sopineet hänelle ja aiheuttivat paljon kipua ja sairauslomia.

Kun hän yritti välttää kipua aiheuttavia liikkeitä, työkaverit saattoivat pitää häntä laiskana. Liikkeet heikensivät vointia ja seurauksena oli sairaslomien kierre. Hän sai saikuttajan leiman. Henkinen kanttikin meinasi loppua.

Kun selkäkipujen syyksi paljastui selkärankareuma, se helpotti. Toimiva lääkitys löytyi. Lisäksi lääkäri ohjeisti, mitä liikkeitä töissä tulisi välttää. Sovittiin uudesta työnjaosta, jossa työkaverit tekivät tietyt nostot ja hän itse otti tehtäväksi vastaavasti muita töitä.

Sen jälkeen hän ei ole ollut reuman vuoksi kertaakaan poissa töistä. Lisäksi hyvä henki työkavereiden kesken on vahvistunut.

Valtakunnallisen Reumaviikon 8.-15.10. teema on tänä vuonna työelämä ja työyhteisön tuki. Tekemämme työhyvinvointikyselyn pohjalta oli huolestuttavaa havaita, että kaikki eivät uskalla puhua avoimesti oireistaan vaan pyrkivät pitämään kivut ja hankaluudet omana tietonaan.  Kynnys avun pyytämiseen ja vastaanottamiseen tuntuu etenkin alussa olevan korkea.

Omassa terveydentilassa tapahtuvista muutoksista kannattaa kertoa reilusti ääneen, mikäli se työyhteisössä on mahdollista. Moni vastaaja kertoo olleensa yllättynyt siitä, kuinka asiallisesti tieto on otettu vastaan. Muiden on helpompi ymmärtää, miksi yhden työntekijän töitä helpotetaan, jos helpotusten syystä puhutaan avoimesti. Myös oma asenne vaikuttaa siihen, miten työkaverit suhtautuvat.

Reumaliiton työhyvinvointikampanjalle on avattu oma sivusto osoitteessa reumaliitto.fi/tyo. Sivustolta löytyy tietoa tuki- ja liikuntaelinoireista ja tarinoita siitä, miten tavalliset suomalaiset pärjäävät töissä esimerkiksi selkärankareuman ja nivelrikon kanssa. Sivuilta löytyy myös vinkkejä ja kokemuksia siitä, miten tuki- ja liikuntaelinten hyvinvointiin liittyviä asioita voi työpaikoilla huomioida entistä paremmin.

Työyhteisön tuki voi olla suuri voimavara, joka parantaa työmotivaatiota ja jonka avulla jaksaa paremmin.

Maria Ekroth
Reumaliiton toimitusjohtaja

Ajankohtaista

16.4.2024

Lausunto virkarikossäännösten uudistamista koskevista selvityksistä

Lue
16.4.2024

Nuori työvoima elää itseään varten 

Lue
15.4.2024

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa

Lue
15.4.2024

Suomi kulkee sumujen sillalla

Lue
15.4.2024

STTK:n hallitus: Vaihtoehdotonta talouspolitiikkaa ei ole, kyse on arvovalinnoista 

Lue
15.4.2024

Tehyn terveiset kehysriiheen: Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvinvointivaltion ydin, niiden rahoitus on turvattava

Lue
15.4.2024

Ammattiliitto Pro: Olmar Pori Oy ja Olmar Service Oy irtisanoneet luottamushenkilöitä laittomin perustein

Lue
15.4.2024

Lausunto hallituksen esityksestä paikallisen sopimisen edistämistä koskevaksi lainsäädännöksi

Lue