Tehy: Sote-alalla yhteistoiminta tärkeämpää kuin koskaan

Yhteistoiminta, yhteistoimintalain uudistus

Sosiaali- ja terveysalaa kuormittavat monet muutospaineet, erityisesti jatkuvat organisaatioiden rakenteelliset ja hallinnolliset muutokset sekä epävarmuus siitä miten sote-uudistus tullaan toteuttamaan. Myös työn murros lisää kuormitusta.

Sosiaali- ja terveysalan henkilöstö onkin uusimpien työolotutkimusten, esimerkiksi Kevan Julkisen alan työhyvinvointi-  ja Kunta 10 -tutkimusten tulosten mukaan kaikkein kuormittuneimpia kuntasektorilla.

Erityisesti työn psykososiaaliset kuormitustekijät ovat lisääntyneet. Esimerkiksi jatkuvat työn muutokset, epätietoisuus tulevasta sekä työmäärän kasvaminen yli sietokyvyn korostuvat alan henkilöstön kokemuksissa työn kuormitustekijöistä.

Yhteistoiminnan merkitys työpaikoilla on suurempi kuin koskaan mm. erilaisten organisaatiouudistusten johdosta. Tärkeimpiä keinoja ovat henkilöstön osallistaminen ja erilaiset osaamisen kehittämiseen liittyvät keinot kuten riittävän lähiesimiestyön varmistaminen ja riittävien resurssien turvaaminen työsuojeluorganisaatioille, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Yhteistoiminnassa tulee aktiivisesti edistää myös keinoja työn ja muun elämän yhteensovittamiseksi.

– Erilaiset työelämän kehittämisohjelmat ovat tärkeitä, erityisesti yhteistoimintaa lisäävät hankkeet. Tällainen on esimerkiksi Kunteko – kunta-alan työelämän kehittämisohjelma, jossa myös Tehy on mukana. Työelämän ja työn kehittäminen yhdessä on hyvä keino osallistaa henkilöstöä työpaikkatasolla, Vesivalo sanoo.

Tehy on huolissaan myös julkisen sektorin työterveyshuollosta. Työterveyshuolto on kattavaa, mutta se on sisällöltään varsin suppeaa. Työterveyshuollon kattavuus on hyvä, mutta työterveyshuoltosopimusten sisältö on varsin suppea. Se ei nykyisellään tue riittävästi työntekijän työkykyisyyttä.

– Työterveyshuoltosopimuksissa on huomioitava paremmin alan kuormitustekijät ja lisättävä keinoja työkyvyttömyyden ennaltaehkäisyyn. Erityisesti työterveyshuolto-yhteistyössä resursseja tulee kohdentaa psykososiaalisen kuormituksen tunnistamiseen ja sen vähentämiseen alan työpaikoilla, sanoo Vesivalo.

Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo ja suuri joukko tehyläisiä henkilöstön edustajia mm. luottamusmiehiä ja asiantuntijoita osallistuvat tänään Lappeenranta-seminaariin.

Seminaarissa pidetään ns. pyöreän pöydän keskustelu, jossa aiheena on työelämän kehittäminen. Seminaari on myös työmarkkinajärjestöjen 40-vuotisjuhlaseminaari.

***

STTK: Yt-lain uudistaminen edesauttaisi paikallisen sopimisen etenemistä käytännössä

Ajankohtaista

1.7.2025

STTK: Koulutuskorvauksen poisto on uusi isku naisvaltaisten alojen työntekijöille

Lue
1.7.2025

EU:n monivuotinen rahoituskehys uudistuu – miten käy työelämän rahoille?

Lue
30.6.2025

Suomen vihreä harha: Emme ole ympäristöteknologian kärkimaa

Lue
30.6.2025

Toimisto suljettu 30.6.–3.8.

Lue
30.6.2025

Yhteistoimintalaki muuttuu 

Lue
30.6.2025

Talouskasvu ja työllisyys hyytyvät pysyvästi – syynä sopeutus

Lue
27.6.2025

Yleistukea koskeva lainsäädäntö, HE

Lue
27.6.2025

Toimeentulotuen kokonaisuudistus

Lue