STTK:n Antti Palola: Yhteiskuntasopimuksen avaimet ovat tasapainoisessa kokonaisuudessa

Yhteiskuntasopimus

Hallitus esitteli 3.8. työmarkkinajärjestöille ehdotuksensa yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi. 21. elokuuta mennessä osapuolten on määrä löytää tavoitteet, asialista, aikataulu ja menettelytavat varsinaisille neuvotteluille, jotka alkavat, jos nyt käynnistynyt vaihe saadaan onnistuneesti päätökseen.

STTK on valmis neuvotteluihin, mutta ei ehdoitta. Puheenjohtaja Antti Palola korostaa, että sopimus ei synny pelkästään palkansaajaa kurittamalla ja työaikaa pidentämällä.
– Palkansaajapuolen merkittävin tavoite on työsuhde- ja muutosturvan vahvistaminen.  STTK:n piirissä on nostettu esiin myös tarve yhteistoimintalain uudistamisesta vastaamaan modernin työelämän vaatimuksia, Palola linjaa.

Yhteiskuntasopimuksesta, sen tavoitteista ja toteutumisesta on ehditty etukäteen sanoa paljon ilman, että neuvottelut ovat edes alkaneet. Palola painottaa, että kyseessä on nimestä huolimatta puhdas työmarkkinasopimus.
– Se tarkoittaa palkka- ja palvelussuhteisiin liittyvää edunvalvontaa. Asioista päätetään työmarkkinaosapuolien välillä. Neuvotteluissa mahdollisesti sovittavat työelämäasiat on lisäksi vietävä syksystä 2016 alkaen neuvoteltaviin alakohtaisiin työ- ja virkaehtosopimuksiin.

STTK:n puheenjohtaja pitää edessä olevaa tiivistä rutistusta vaikeana, mutta ei mahdottomana. Hän arvostaa selvityshenkilöksi nimetyn, entisen valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen kykyä toimia tasapuolisesti sopimuksen synnyttämiseksi.
– Ratkaisun avaimet ovat reilun kokonaisuuden löytämisessä. Suomi on vaikeassa tilanteessa ja työmarkkinoiden on uudistuttava, mutta vain palkansaajan kimppuun käymällä lisäisimme turvattomuutta ja rauhattomuutta yhteiskunnassa. Vastuu Suomesta on yhteinen ja sen pitää näkyä myös yhteiskuntasopimuksessa.

Lisätietoja STTK:ssa: Puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

1.7.2025

STTK: Koulutuskorvauksen poisto on uusi isku naisvaltaisten alojen työntekijöille

Lue
1.7.2025

EU:n monivuotinen rahoituskehys uudistuu – miten käy työelämän rahoille?

Lue
30.6.2025

Suomen vihreä harha: Emme ole ympäristöteknologian kärkimaa

Lue
30.6.2025

Toimisto suljettu 30.6.–3.8.

Lue
30.6.2025

Yhteistoimintalaki muuttuu 

Lue
30.6.2025

Talouskasvu ja työllisyys hyytyvät pysyvästi – syynä sopeutus

Lue
27.6.2025

Yleistukea koskeva lainsäädäntö, HE

Lue
27.6.2025

Toimeentulotuen kokonaisuudistus

Lue