Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Julkaisimme eilen 3.12. Helsingin Sanomien etusivulla ilmoituksen, jossa kerrottiin hallituksen lakihankkeesta vientivetoisesta työmarkkinamallista, ns. palkkamonttulaista. Palkkamonttulaki estäisi käytännössä naisvaltaisia aloja saamasta vientialoja suurempia palkankorotuksia.

Ilmoituksemme on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Jatkamme keskustelua asiantuntijamme varatuomari, erityisasiantuntija Jarkko Pehkosen blogikirjoituksellaPalkkamonttulakia ja Ruotsin mallia palkkauksesta perustellaan harhaisella kuvalla Suomen julkisesta terveydenhuollosta

Hallitus ja erityisesti työministeri Arto Satonen on perustellut palkkamonttulakia Ruotsin mallilla. Hänen mukaansa työvoimapula ja paikallisesti kohdennettavat palkanerät mahdollistaisivat jatkossa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisten palkkakehityksen.

Hallituksen perusväittämä on, että työmarkkinat ovat vapaat markkinat ja työvoimapula nostaa palkkoja eli työnantajat kyllä nostaisivat palkkoja. Mutta miten näin edes voisi käydä, kun hyvinvointialueilla ei ole työnantajina taloudellista liikkumatilaa? Valtio myös puuttuu jatkuvasti hyvinvointialueiden toimintaan ja pakottaa hyvinvointialueet leikkaamaan menojaan kaikin keinoin.

Lisätietoja:
Tehyn erityisasiantuntija, varatuomari Jarkko Pehkonen, puh 040 5315464  jarkko.pehkonen@tehy.fi 

Ajankohtaista

1.7.2025

STTK: Koulutuskorvauksen poisto on uusi isku naisvaltaisten alojen työntekijöille

Lue
1.7.2025

EU:n monivuotinen rahoituskehys uudistuu – miten käy työelämän rahoille?

Lue
30.6.2025

Suomen vihreä harha: Emme ole ympäristöteknologian kärkimaa

Lue
30.6.2025

Toimisto suljettu 30.6.–3.8.

Lue
30.6.2025

Yhteistoimintalaki muuttuu 

Lue
30.6.2025

Talouskasvu ja työllisyys hyytyvät pysyvästi – syynä sopeutus

Lue
27.6.2025

Yleistukea koskeva lainsäädäntö, HE

Lue
27.6.2025

Toimeentulotuen kokonaisuudistus

Lue