Jyty HUSin yt-tuloksesta: Tukipalveluihin kohdistuvat säästöt heikentävät potilashuollon laatua ja turvallisuutta

HUSin päätös leikata tukipalveluista vaarantaa moniammatillisen hoivaketjun ja viime kädessä potilasturvallisuuden, arvioi Ammattiliitto Jyty HUSin yhteistoimintaneuvottelujen lopputulosta.

HUS kertoi torstaina yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksesta, jolla tähdätään 50 miljoonan euron säästöihin. Päätösten seurauksena HUS irtisanoo 280 työntekijää. Irtisanomiset kohdistuvat erityisesti hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöön.

– Tällaiset leikkaukset osoittavat täydellistä ymmärtämättömyyttä tukipalveluiden merkitystä kohtaan. Potilashoito on moniammatillista yhteistyötä: toimivassa hoitoketjussa jokaisella ihmisellä on tärkeä paikkansa, sanoo Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

– Ilman osaavaa tukipalvelua, kuten osastonsihteereitä, laitoshuoltajia, välinehuoltajia tai potilaskuljettajia, potilashuollon laatu ja turvallisuus heikkenevät, Voima lisää.

HUS ei ole pystynyt osoittamaan, että tukipalveluiden henkilövähennyksille olisi tuotannollisia syitä eli että työmäärä olisi vähentynyt.

– Toisin sanoen sama suuri työmäärä tehdään jatkossa selvästi pienemmällä henkilökunnalla. Tehtäviä siirtyy toisille ammattiryhmille, kuten hoitohenkilökunnalle. Seurauksena on, että potilastyölle jää entistä vähemmän aikaa, Voima toteaa.

HUSissa on tehty usean vuoden ajan töitä sen eteen, että muun muassa hoitohenkilökunnan työtaakkaa helpotetaan niin, että tehtäviä, jotka eivät ole suoraa potilashoitoa, siirretään esimerkiksi osastonsihteereille. Säästöjen seurauksena tämä kehitystyö romutetaan.

– Tilanne on erittäin vakava, sillä tukipalvelutehtävien tekijöistä on jo tänä vuonna toteutettujen säästötoimien takia pulaa. Säästöjä on tehty vähentämällä esimerkiksi lähes sata osastonsihteeriä. Ei ole enää mistä vähentää, huomauttaa Jytyn koordinoiva pääluottamusmies Anne Siivonen.

Siivonen on erittäin huolissaan HUSin työntekijöiden jaksamisesta.

– Työmäärä lisääntyy ja tekijät vähenevät. Kuormitus lisääntyy ihan kaikissa ammattiryhmissä, myös henkinen kuormitus, kun ei ole tietoa tulevasta. Näkymä on lohduton, koska pelkona on, etteivät säästöt jää tähän, Siivonen kuvaa.

Jytyn pääluottamusmies Tuuli Urpela peräänkuuluttaa tilanteessa poliittista vastuuta.

– Massiiviset säästötoimet ovat seurausta hyvinvointialueiden kiristyneestä tilanteesta. HUS ei saa hallitukselta suoraa rahoitusta HUSille määritellyistä erityisvastuista huolimatta, Urpela sanoo.

Raamirahoituksen takia HUS ei pysty suoriutumaan kaikista lakisääteisistä tehtävistään. – Myös HUS-yhtymähallituksen johto on myöntänyt, ettei kiireettömän erikoissairaanhoidon hoitojonoja saada säästöpäätösten takia lain velvoittamalle tasolle, Urpela huomauttaa.

Lisätietoja:

Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Jytyn koordinoiva pääluottamusmies Anne Siivonen, HUS, puh. 050 427 0230, anne.siivonen@hus.fi  Jytyn pääluottamusmies Tuuli Urpela, HUS, puh. 040 746 1238, tuuli.urpela@hus.fi

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue