EAY:n naiskomitea ilmaisi huolensa Suomen työlainsäädäntöuudistusten tasa-arvoa heikentävistä vaikutuksista

Euroopan ammattiliittojen kattojärjestön (EAY) tasa-arvoasioita käsittelevä naiskomitea, otti maaliskuussa kantaa Suomen hallituksen valmistelemiin työlainsäädäntömuutoksiin. Komitea ilmaisi huolensa uudistusten tasa-arvoa ja naisten työmarkkina-asemaa heikentävistä vaikutuksista sekä puuttumisesta ammattiliittojen vapaaseen neuvotteluoikeuteen.

Naiskomitea kiinnitti huomiota hallitusohjelmassa asetettujen kunnianhimoisten tasa-arvotavoitteiden ja valittujen toimien ristiriitaan. Hallitus on toimilla heikentämässä tai pysäyttämässä työmarkkinoiden tasa-arvokehityksen. Esimerkkinä naiskomitea mainitsee valmistelussa olevan lakimuutoksen, jolla palkantarkistusten enimmäistaso sidottaisiin vientialojen palkankorotuksiin. Se estäisi valtakunnansovittelijaa tekemästä vientialojen määrittelemän palkankorostusten tason ylittäviä esityksiä työriitojen ratkaisuksi. Lakimuutos tekisi nais- ja miesvaltaisten alojen palkkaeron umpeenkuromisesta käytännössä hyvin vaikeaa ja voisi jopa kasvattaa sukupuolten palkkaeroa. Miesten ja naisten välinen palkkaero on Suomessa jo nyt yli EU:n keskitason eli 16 prosenttia.

Naiskomitea on huolissaan myös muista työlainsäädännön muutoksista. Esimerkiksi mahdollisuus solmia vuoden määräaikainen työsuhde ilman perustetta tulee hyvin todennäköisesti lisäämään raskaussyrjintää. Työsuhdeturvan muutokset tekevät naisten työmarkkina-asemasta aiempaa epävarmemman ja tulevat todennäköisesti heikentämään heidän osallisuuttaan työmarkkinoilla.

Myös sosiaaliturvan leikkaukset iskevät kovimmin nuoriin työntekijöihin ja matalapalkka-aloilla työskenteleviin naisiin. Muutokset vahvistavat yhteiskunnan kahtiajakoa ja syventävät sosiaalista kuilua. 

Naiskomitea ihmettelee, miten Suomen vahva yhteistyön, sopimisen ja kolmikantaisen neuvottelun perinne on vaarassa päättyä hallituksen toimin. Hallituksen ajamat muutokset on valmisteltu yksipuolisesti työnantajien näkemyksiä ja etua ajaen, työntekijöiden näkemyksistä piittaamatta. Työmarkkinauudistuksia on hallituksen toimesta perusteltu Suomen vaikealla taloustilanteella. Naiskomitea huomauttaa, että talouteen liittyvät ongelmat tulisi kuitenkin ratkaista laajapohjaisessa ja aidossa yhteistyössä.  

Lisätietoja: EAY:n kannanotto

Ajankohtaista

29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue
26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue