Tiedän, arvaan, ennustan – seuraavan hallituskokoonpanon

Kirjoittaja:

Seppo Nevalainen

ekonomisti

Profiili

Eduskuntavaaleihin on aikaa noin neljä kuukautta. Ylen viimeisimmässä gallupissa kokoomus jatkoi johdossa (23,9 %), SDP oli toisena (18,2 %) ja perussuomalaiset kolmantena (16,7 %). Nämä puolueet muodostavat tällä hetkellä kolmen suuren puolueen joukon.

Seuraavassa eli keskisuurten puolueiden joukossa keskustan kannatus oli 10,9 prosenttia, vihreiden 10,1 ja vasemmistoliiton 8,5. Kolmannen ryhmän muodostavat pienet puolueet, joista RKP:n kannatus oli 5 prosenttia, kristillisdemokraattien 3 ja Liike Nytin 1,7. Muiden pienten puolueiden kannatus oli yhteensä 2 prosenttia.

Eri gallupien perusteella hallituksen muodostaminen tulee olemaan haasteellinen tehtävä. Suomen monipuoluejärjestelmässä hallituksessa on oltava vähintään kolme puoluetta, jotta hallituksella olisi riittävä enemmistö eduskuntapaikoista. Yleensä hallituksissa on ollut 3 – 5 puoluetta. Hallitusta muodostettaessa puolueet joutuvat neuvottelemaan hallitusohjelman sisällöstä hyvinkin erilaisista arvolähtökohdista.

Eri gallupien perusteella hallituksen muodostaminen tulee olemaan haasteellinen tehtävä.

Millainen hallitus olisi todennäköinen, jos nykyiset gallupit toteutuisivat seuraavissa eduskuntavaaleissa? Alla olevassa kuviossa on tarkasteltu neljää erilaista vaihtoehtoa, joilla on mahdollista saada aikaan enemmistö eduskuntapaikoista ja muodostettua hallitus. Puolueiden eduskuntapaikkamäärät on arvioitu nykyisten gallupien kannatusprosenttien perusteella.

eduskuntavaalit 2023

Nykyinen punavihreähallitus on kansalaisten keskuudessa erittäin suosittu. Sen jatko vaatisi kuitenkin hallituspuolueiden kannatuksen nousua nykyisestä. SDP:n tulisi nousta suurimmaksi puolueeksi ja keskustan kannatuksen pitäisi nousta nykyisestä. Tällä hetkellä suosion noususta ei ole merkkejä, koska yleensä hallitusvastuu syö siinä mukana olevien puolueiden kannatusta. Viimeaikaiset kokemukset hallitustyöskentelyn vaikeuksista eivät myöskään puolla sitä, että nykyhallituspohjalla olisi mahdollista jatkaa. Tämän hallituksen jatkaminen ei siis näytä tällä hetkellä kovin todennäköiseltä.

Entäpä porvarihallitus, jossa olisivat mukana kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja kristillisdemokraatit? Tämän hallitusvaihtoehdon ratkaisee keskusta, joka tuskin nykyisellä kannatuksella olisi menossa hallitukseen. Vaalit tosin ovat vielä käymättä, ja kannatuksissa voi tapahtua muutoksia, joten täysin poissuljettu tämä mahdollisuus ei ole. Hallitusohjelmasta tällä pohjalla olisi todennäköisesti mahdollista päästä sopuun kohtuullisen nopeasti.

Kuinka sitten kävisi sinivihreä hallitus, joka koostuisi kokoomuksesta, keskustasta, vihreistä ja RKP:sta? Tämänkin hallituspohjan todennäköisyys on melko pieni juuri keskustan kannatuksen laskun takia. Ei ole myöskään kovin todennäköistä, että vihreät ja keskusta olisivat samassa hallituksessa vaalien jälkeen, kun katsoo tämän hallituskauden erimielisyyksiä. Kaikesta huolimatta tämä pohja on mahdollinen, mutta ei todennäköinen.

Olisiko mahdollista muodostaa kokoomuksen ja SDP:n yhteistyön varaan rakentuva sinipunahallitus? Siinä voisivat olla mukana myös vihreät ja RKP. Tämä hallituspohja näyttää tällä hetkellä todennäköisimmältä vaihtoehdolta, vaikka sen ohjelmasta sopiminen ei olisi helppoa. Nykyiset kriisiajat kuitenkin lisäävät puolueiden vastuullisuutta, ja sinipunahallitus pystyisi johtamaan maata. Tämä hallituspohja saattaa sitä paitsi olla lähes ainoa mahdollinen, jos keskusta päättää jäädä oppositioon.

Monet yhteiskunnan haasteet eivät voi jäädä odottamaan, eikä Suomeen tarvita enää poliittista kriisiä muiden kriisien lisäksi.

Hallituksen muodostaminen ei siis näytä helpolta tälläkään kertaa. Maahan tarvitaan kuitenkin toimintakykyinen hallitus mahdollisimman nopeasti vaalien jälkeen. Monet yhteiskunnan haasteet eivät voi jäädä odottamaan, eikä Suomeen tarvita enää poliittista kriisiä muiden kriisien lisäksi.

Meidän kansalaisten tehtävä on käydä äänestämässä, vain siten voimme vaikuttaa tulevan politiikan sisältöön. Vaalien jälkeen sitten nähdään, millainen eduskunta ja hallitus lopulta hoitavat asioitamme seuraavat neljä vuotta.

Seppo Nevalainen
Kirjoittaja on STTK:n ekonomisti.

#eduskuntavaalit

Uutinen

Lupaus vai remontti? Työelämä nuorten silmin

| 9.3.2023

Mitä mieltä poliittiset nuorisojärjestöt ovat yleissitovista työehtosopimuksista? Pitääkö alipalkkaus kriminalisoida? Minkälaisia välineitä on nuorten jaksamiseen opiskellessa tai työelämässä?... Lue lisää

Blogi

Nuorille annettu luottamus on kaikkien etu

Santeri Salonen | 21.2.2023

Äänestäjällä on jälleen kerran vaikuttamisen mahdollisuus, kun eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 22.3. Viikon pituisen ennakkoäänestyksen jälkeen vaalikevät huipentuu varsinaiseen... Lue lisää

Eduskuntavaalit 2023 – Mitä suomalaiset ajattelevat?

Elena Gorschkow | 20.1.2023

STTK teetti syksyllä 2022 kansalaiskyselyn Aula Researchilla tulevan hallituskauden painopisteistä Suomessa ja maailmalla. Kyselyyn vastasi yhteensä 3002 ihmistä... Lue lisää

Ajankohtaista

21.3.2023

SuPerin Paavola: Vanhustenhuollon hoitajamitoitusta ei saa lykätä

Lue
21.3.2023

Henkilöstöpalvelualan uusi työehtosopimus hyväksyttiin Erton jäsenäänestyksessä

Lue
21.3.2023

Sosiaalialan järjestöjen uusi työehtosopimus hyväksyttiin Erton jäsenäänestyksessä

Lue
21.3.2023

Rasismi ei katoa juhlapuheilla

Lue
20.3.2023

STTK selvitti: Suhtautuminen työperäiseen maahanmuuttoon ja ulkomaalaistaustaisiin työntekijöihin muuttunut myönteisemmäksi

Lue
17.3.2023

KthLiiton valtuusto hyväksyi saavutetun tes-neuvottelutuloksen Kelan työehtosopimukseksi

Lue
17.3.2023

Lausunto STM:n muistiosta tartuntatautitoimijoiden ja viranomaisten esittämistä lainsäädännön kehittämistarpeista

Lue
16.3.2023

Sosiaaliturva antaa turvaa elämän taitekohdissa

Lue