Tehy: Hoitajat eivät unohda, pakkotyölaki jättää syvät haavat 

Eduskunta hyväksyi tänään hoitohenkilöstön perusoikeuksia ennenkuulumattomalla tavalla polkevan pakkotyölain.

-Olen surullinen, vihainen ja pettynyt. Tuntuu siltä, että valtiojohto ei nyt ymmärrä kaikkia seurauksia. Hoitajat eivät unohda. Osa heistä on jo äänestänyt jaloillaan ja sitä kehitystä voi olla vaikea saada pysähtymään, vaikka hoitajia tyydyttävä palkkaratkaisu ennemmin tai myöhemmin syntyykin, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.  

Rytkönen tivaa, miksi näin äärimmäinen keino lainsäätäjältä. Nyt hyväksyttiin työnantajien toivoma pakkotyölaki, joka kajoaa vahvasti hoitajien perusoikeuksiin käytännössä yhden kaupungin yhtä kaupunginosaa koskevan neljän päivän työnseisauksen takia.

Tämä ihmetyttää Rytköstä myös siksi, että muitakin keinoja olisi ollut. Eduskuntatalon portailla viime perjantaina vihreiden, vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja sosialidemokraattien edustajat sanoivat mieltä ilmaisemaan tulleille hoitajille, että rahoitus hoitajien palkkojen korjaamiseen kyllä löytyy, kunhan vain sopimus syntyy.  

– Rahoitus siis on, miksi sopimusta ei sitten synny? Pallo pyörii koko ajan takaisin KT:n suuntaan. KT:n ylimmän päättävän elimen valtuuskunnan puoluejako on sellainen, että nuo samat edellä mainitut puolueet voisivat valtuuskunnassa päättää hoitajien palkankorotukset turvaavasta ratkaisusta. Miksi ihmeessä näin ei ole toimittu ja hoidettu aikaa sitten asia pois päiväjärjestyksestä? Hoitajapula on kuitenkin pakko ratkaista, kysyy Rytkönen.

Hän on huolissaan myös siitä, että tämä laki ja hoitajien kohtelu vaarantavat julkiset sosiaali- ja terveyspalvelumme pitkälle tulevaisuuteen.

– Maailmalla seurataan nyt Suomen tapahtumia. Nämä ammatit ovat kansainvälisiä ja hoitajapula on maailmanlaajuinen, hän muistuttaa. 

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005

Ajankohtaista

4.12.2023

Vammaiset ihmiset kohtaavat edelleen paljon syrjintää

Lue
4.12.2023

Tehy: Hallituksen esitysluonnos työrauhalainsäädännön muutoksista viittaa kintaalla perusoikeuksille

Lue
2.12.2023

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi Valtteri Mäyrälä 

Lue
2.12.2023

Tamperelainen Ida Korsimo on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2023 

Lue
1.12.2023

Kirkon alan palkkoja nostetaan – neuvottelutulos on hyväksytty

Lue
1.12.2023

STTK: Työntekijöiden rooli ja osaamistarpeet tunnistettava osana ilmastotoimia

Lue
1.12.2023

Kaisa Rihu Toimihenkilöarkiston johtajaksi

Lue
30.11.2023

Lähde mukaan rakentamaan tervettä ja liikkuvaa Suomea

Lue