Ammattiliitto Pro: Työtaistelu jatkuu Suomen Kotidatassa – yhtiöllä ei edelleenkään halukkuutta ratkaista kiistaa ja lopettaa alipalkkausta

Suomen Kotidatan henkilöstö on tänään 28. tammikuuta aloittanut työtaistelun. Jos sopua ei saavuteta, laillinen lakko kestää 24.2.2021 saakka.

Yhtiöllä ei näytä olevan minkäänlaista halua tilanteen ratkaisemiseksi. Työntekijöillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa oikeuksiensa puolustamista työtaistelun keinoin Kotidatassa.

Suomen Kotidatan työehtokiista on ollut hyvin poikkeuksellinen ja pitkäkestoinen. Työehdoista on väännetty jo melkein kolmen vuoden ajan. Työntekijät ottivat viime kesänä jälleen kerran yhteyttä Prohon, minkä jälkeen Pro ryhtyi ajamaan asiaa heidän puolestaan.

– Harvoin näkee yhtiötä, joka on näin piittaamaton työntekijöidensä tilanteesta. Pro on toiminut täysin jäsenistönsä pyynnöstä ja toiveiden mukaan. Ammattiliiton tehtävä on puolustaa jäseniään yhtiön harjoittamalta mielivallalta, Ammattiliitto Pron ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä sanoo.

Yhtiön on ollut joulukuussa käytyjen yhteistoimintaneuvotteluiden jälkeen yhteydessä osaan työntekijöistä ja tarjonnut heikennyksiä työsuhteen ehtoihin.

– Yhtiö painostaa häikäilemättömästi työntekijöitä työsuhteen ehtojen heikennyksiin. Se ei kuitenkaan suostu tarkasti kertomaan, minkälaiset uudet työsuhteen ehdot olisivat. Toimintatapaa on mahdoton hyväksyä, Ammattiliitto Pron sopimusala-asiamies Seppo Lundgren sanoo.

Elisa ja Telia eivät edelleenkään kanna vastuutaan

Kotidata toimii isojen teleoperaattoreiden Elisan ja Telian alihankkijana.

– On täysin tuomittavaa kilpailuttaa alihankkija hengiltä, Mäkelä sanoo.

Teleoperaattoreilla olisi mahdollisuus ratkaista asia vaatimalla Kotidatalta säällisten työehtojen noudattamista ja lopettaa palkkojen polkeminen alihankintaketjujen avulla.

– Miksi operaattorit antavat tämän tapahtua? Eikö tämä ole vastoin suurten pörssiyhtiöiden yhteiskuntavastuuta ja eettisiä arvoja, Mäkelä ja Lundgren kysyvät.

Lisätietoa: Pron sopimusalavastaava Mika Mäkelä, + 358 50 592 5177, mika.makela@proliitto.fi

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

5.12.2023

Kauas karkaa koulutuksen tasa-arvo

Lue
5.12.2023

Lausunto työrauhalainsäädännön kehittämisestä

Lue
5.12.2023

SAK, AKAVA ja STTK: Muutokset työtaisteluoikeuteen horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa entisestään

Lue
5.12.2023

Työtaisteluoikeuksien rajoittamiselle ei ole oikeudellisesti hyväksyttäviä syitä, toteaa Ammattiliitto Jyty lausunnossaan

Lue
4.12.2023

Vammaiset ihmiset kohtaavat edelleen paljon syrjintää

Lue
4.12.2023

Tehy: Hallituksen esitysluonnos työrauhalainsäädännön muutoksista viittaa kintaalla perusoikeuksille

Lue
2.12.2023

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi Valtteri Mäyrälä 

Lue
2.12.2023

Tamperelainen Ida Korsimo on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2023 

Lue