Annus horribilis – mutta ihana kesä

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Antti Palola

Sydänkesän kauneudessa palaan viime syksyyn. Tuolloin arvioin, että edessä olisi erittäin haastava työmarkkinakierros. En silti osannut kuvitella, kuinka oikeaan esittämäni arvio osui. Kierros oli erittäin vaikea ja se on edelleen kesken, joten tarkempi arviointi jääköön myöhemmäksi.

Jos on työmarkkinakierroksessa ollut kierrettä, sen rinnalla olemme koronaepidemian vuoksi eläneet viime kuukaudet täysin poikkeuksellista ja erittäin vaikeaa aikaa Suomen historiassa. Ihmisten liikkumista ja kokoontumista sekä yrittäjien elinkeinon harjoittamista rajoitettiin kriisin alkaessa valmiuslailla ennennäkemättömällä tavalla. Rajoituksiin päädyttiin, koska virus uhkasi ihmisten terveyttä ja koska maan hallitus katsoi sen välttämättömäksi pandemian vastaisessa maailmanlaajuisessa kamppailussa.

Ei sovi unohtaa terveydenhuollon henkilöitä, joiden työ- ja henkilökohtaiseen elämään puututtiin harvinaisella ja hyvin poikkeuksellisella tavalla.

Rajoituksista puhuttaessa ei sovi unohtaa terveydenhuollon etulinjassa laajasti ja monissa muissa eri tehtävissä työskenteleviä henkilöitä, joiden työ- ja henkilökohtaiseen elämään puututtiin harvinaisella ja hyvin poikkeuksellisella tavalla, kun valmiuslait otettiin käyttöön. Onneksi niistä päätettiin luopua tällä viikolla.

Työmarkkinoiden ja talouden näkökulmasta kimurantin työmarkkinakierroksen ja koronan voisi tiivistää siten, että tästä vuodesta muodostui Annus horribilis – kauhea vuosi.

***

Kirjoitin kolmisen kuukautta sitten kevätkirjeessäni koronakriisin ollessa vasta alussa, että unohdetaan paniikki, välitetään toisistamme ja noudatetaan ohjeita. Suomen juuri nyt erittäin hyvä koronatilanne osoittaa, että suurin piirtein näin olemme toimineetkin. Olemme tiukan paikan tullen viranomaisten päätöksiä ja asiantuntijoiden ohjeita noudattava, rationaalisesti käyttäytyvä ja käytännöllisellä arkijärjellä varustettu kansa. Nyt hallitus on luopunut valmiuslaista ja yhteiskunta avautuu vähitellen.

Ainakin toistaiseksi meidän on opittava elämään viruksen kanssa.

On tärkeää edelleen muistaa, että vaikka Suomessa koronatilanne on erittäin hyvä juuri nyt, virus ei ole meiltä saati maailmasta hävinnyt. Edessä näkyy vielä paljon epävarmuutta. Se merkitsee, että ainakin toistaiseksi meidän on opittava elämään viruksen kanssa. Omalla toiminnallamme ja asiantuntijoiden neuvoja ja viranomaisten ohjeita noudattamalla meidän on pyrittävä ehkäisemään viruksen leviämistä mahdollisimman tehokkaasti. Rokotetta odotellessa voi kulua vielä hyvin pitkä aika.

***

Neuvottelimme hallituksen toiveesta kevään aikana kahteen otteeseen esitykset työlainsäädännön ja sosiaaliturvan väliaikaisista muutoksista.

Koronakriisissä on jälleen kerran koeteltu myös työmarkkinajärjestöjen kykyä hoitaa asioita isänmaan, palkansaajien ja kaikkien kansalaisten parhaaksi ja tarvittaessa nopeasti. Emme todellakaan ole kriisissä olleet toimettomina. Neuvottelimme hallituksen toiveesta kevään aikana kahteen otteeseen esitykset työlainsäädännön ja sosiaaliturvan väliaikaisista muutoksista. Ne ovat määräaikaisia ja niillä lyhennetään yt-neuvottelujen ilmoitus- ja neuvotteluaikoja sekä parannetaan lomautetun ja työttömän työttömyysturvaa koronakriisin aikana.

Yhteiskunta on kriisin aikana tukenut varsin anteliaasti yrityksiä ja se on ollut oikeaa politiikkaa.

Yhteiskunta on kriisin aikana tukenut varsin anteliaasti yrityksiä ja se on ollut oikeaa politiikkaa. Pitää kuitenkin muistaa, että yrityksiä ja ihmisiä ei pidä vaikeassakaan tilanteessa asettaa vastakkain. Yritysten ja elinkeinojen rinnalla ihmisten taloudellinen tukeminen turvaa lopulta yhteiskuntarauhaa, sillä tyytymättömyys sekä osattomuuden ja epäoikeudenmukaisuuden tunne johtavat lopulta yhteiskunnan jakaantumiseen, levottomuuksiin, sosiaalisiin lieveilmiöihin ja populismin nousuun.

Yritysten ja elinkeinojen rinnalla ihmisten taloudellinen tukeminen turvaa lopulta yhteiskuntarauhaa.

Tuoreessa muistissa on, miten eurooppalainen populismi sai finanssikriisin aikana ja sen jälkihoidossa vettä myllyynsä, kun valtiot noudattivat talouden tiukkaa hevoskuuria säästämällä ja leikkaamalla niiltä, jotka olivat avun tarpeessa. Tätä virhettä ei nyt saa toistaa. Juuri nyt on elvytyksen aika ja myöhemmin sopeutuksen. On tärkeää, että päätökset, joita koronakriisin aikana ja sen jälkeen tehdään, ovat taloudellisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukaisia. Sillä taataan, että kaikki kokevat olevansa edes suurin piirtein samassa veneessä ja soutavansa edes suunnilleen samaan suuntaan.

Hötkyilyyn ei ole aihetta vaan ensin on katsottava kesän yli, miten jo tehdyt toimet vaikuttavat.

Kuten STTK:n kesäkuun hallituskin linjasi, koronan aiheuttama talouden ja työmarkkinoiden ahdinko ei kuitenkaan anna aihetta puuttua työmarkkinatoiminnan keskeisimpiin kivijalkoihin kuten esimerkiksi yleissitovuuteen sekä työ- ja virkaehtosopimustoimintaan. Pidämme niistä kiinni myös nyt, kun edessä on epäilemättä monenlaisia talouden ja työmarkkinoiden sopeutustoimia. Hötkyilyyn ei ole aihetta vaan ensin on katsottava kesän yli, miten jo tehdyt toimet vaikuttavat. Syksyn budjettiriihi on poliittisesti mielenkiintoinen sekä talouden sopeutustoimenpiteiden että ylipäätään hallitusohjelman toteuttamisen näkökulmasta.

***

Entisenä merenkulkija kuvailisin tämän hetken tilannetta niin, että Suomi-laiva seilaa nyt rajoitetun näkyvyyden vallitessa. Silloin on meriteiden sääntöjen mukaan edettävä äärimmäistä varovaisuutta noudattaen, jotta laiva, ihmiset ja lasti pääsevät turvallisesti perille. Olemme toistaiseksi onnistuneet välttämään karikot, mutta vaara ei ole ohi. Näkymä komentosillalta on edelleen sumea, varovaisuus on tarpeen ja maltti on valttia.

Olemme toistaiseksi onnistuneet välttämään karikot, mutta vaara ei ole ohi.

Sunnuntaina on kesäpäivänseisaus, aurinko pohjoisimmillaan ja päivä pisimmillään. Nautitaan täysin siemauksin kauan odotetusta kesästä, valosta ja lämmöstä.

Toivotan kaikille oikein mukavaa, rentouttavaa ja toivottavasti edelleen aurinkoista kesää!

Antti

Ajankohtaista

22.5.2024

Jytyn liittovaltuusto: Suomen on edistettävä pikaisesti palkka-avoimuusdirektiivin saattamista lainsäädäntöön – ”Palkkatasa-arvossa ei pidä tyytyä minimiin”

Lue
22.5.2024

Raskaus- ja perhevapaa ei oikeuta työnantajaa palkkasyrjintään 

Lue
21.5.2024

Tehyyn tulee paljon yhteydenottoja raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä

Lue
21.5.2024

Yksinkertaistamisen sijaan EU:n uudet finanssipolitiikan säännöt monimutkaistuvat 

Lue
20.5.2024

SAK, STTK, SEL ja Pro: Leipomotyölain kumoaminen lisää alan terveysriskejä ja alentaa ansioita

Lue
20.5.2024

Hallituksen “tehokkaat” kitkemiskeinot lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjintää 

Lue
17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue