Jytyn kuntavaalitutkimus: Palvelussuhdeturvalle kyllä, ulkoistamiselle ei

Kuntavaaliehdokkaista suurin osa 84 % kannattaa jonkin pituista henkilöstön palvelussuhdeturvaa sote- ja maakuntauudistuksessa. Yli kahden vuoden irtisanomissuojaa kannattaa 24 %, vuoden mittaista 31 % ja alle vuoden 29 %.

SDP:n ja vasemmistoliiton ehdokkaista palvelussuhdeturvaa kannattaa sote- ja maakuntauudistuksessa lähes kaikki. Toisessa ääripäässä kokoomuksen ehdokkaista 30 % on sitä mieltä, että henkilöstöllä ei tule olla lainkaan irtisanomissuojaa.

Naisehdokkaat ja vanhemmat ikäluokat kannattavat palvelussuhdeturvaa selvästi enemmän kuin miehet ja nuoret. Kuntakoolla ei ollut suurta merkitystä, vaikkakin yli 100 000 asukkaan kuntien ehdokkaat kannattivat irtisanomissuojaa eniten. Voimakkaimmin palvelussuhdeturvaa kannatetaan Lapissa ja Keski-Suomessa.

Tulokset ilmenevät Jytyn kuntavaaliehdokkaille teettämästä kyselystä, jonka toteutti Aula Research Oy. Tutkimus toteutettiin 3.-14.3.2017 sähköisellä kyselyllä, johon vastasi 1871 kuntavaaliehdokasta eri puolilta Suomea. Tulokset on painotettu vastaamaan puolueiden saamaa ääniosuutta kuntavaaleissa 2012. Virhemarginaali kyselyssä on suurimmillaan noin 3 %-yksikköä.

Kuntien tehtävät halutaan järjestää itse

Suurin osa 65 % kuntavaaliehdokkaista ei halua, että kuntien vastuulle jääviä tehtäviä ulkoistetaan sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen. Vain 28 % kannattaa tehtävien ulkoistamista ja loput 7 % eivät osaa sanoa.

Innokkaimpia ulkoistajia olivat kokoomuksen ehdokkaat 54 %:n kannatuksella. Ulkoistamisen puolesta seuraavaksi eniten kannatusta tuli keskustan riveistä, 31 %, RKP:n ehdokkailta 30 %, Perussuomalaisten 29 % ja kristillisdemokraateilta 27 %. SDP:n ja vihreiden ehdokkaista ulkoistamista kannatti vain 12 % ja vasemmistoliiton 5 %.

Miesehdokkaat kannattavat ulkoistamista naisia useammin, mutta iällä ei ollut merkittävää vaikutusta. Suurimpien kuntien eli yli 50 000 asukkaan kuntien ehdokkaat vastustavat ulkoistamista eniten. Näistä suurista kunnista ulkoistamista vastustaa 70 % ehdokkaista. Lapissa vastustetaan eniten tehtävien ulkoistamista.

Avoimien vastausten mukaan liikenne ja tiet kuuluvat ehdokkaiden mielestä selvimmin ulkoistettaviin tehtäviin, mutta näissäkin ulkoistamista kannattaa vain 24 %.

Ehdokkaista 62 % uskoo, että kunta pystyy hoitamaan kuntiin jäävät lakisääteiset palvelut sillä prosentilla, joka kunnalle jää sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä maakunnille. Keskustan ja kokoomuksen ehdokkaat uskovat selvimmin kuntien kykyyn hoitaa lakisääteiset tehtävät.

Tutustu tuloksiin tarkemmin liitteestä (pdf).

Lisätietoja: viestintäjohtaja Kari Hietamäki, puh. 0405020115

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue