Luca Visentini avskedades från tjänsten som generalsekreterare för IFS

Styrelsen för den internationella fackliga samorganisationen IFS har avskedat Luca Visentini som valdes till generalsekreterare i november från sin tjänst. Bakom avskedandet är misstankar om korruption mot Visentini före julen.

Beslutet fattades med röster 57 – 12. 71 medlemmar av 79 var närvarande. En röstade blankt.
– Beslutet fattades med klara siffror, så det behövs inget eftersnack, konstaterar medlem i IFS styrelse, ordförande för STTK Antti Palola.

Palola röstade för avskedandet liksom de andra nordiska representanterna.
– De nordiska medlemsorganisationerna i NFS är nöjda med resultatet. Vi har aktivt agerat för det här från och med att den så kallade ”Luca-gaten” avslöjades, sammanfattar Palola.

På kongressen som hölls den 11 mars fattades också ett beslut om tillfälliga arrangemang. Vice generalsekreterare Owen Tudor fortsätter som tf. generalsekreterare tills en ny ordinarie generalsekreterare utnämns. Syftet är att utnämningen görs på ett extra styrelsemöte före maj.

IFS styrelse godkände också utredningar om misstankar om missbruk mot Luca Visentini och fortsatta åtgärder i anknytning till denna. Syftet är att klargöra användningen av pengar och transparensen i världsfacket samt transparent användning av pengar i valkampanjer i anknytning till val av generalsekreteraren.

Foto: PES Communications

Senaste artiklarna

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess

15.1.2024

FFC och STTK bjuder in till demonstration mot regeringens försämringar

22.11.2023

NFS uttryckte oro över inskränkningar i arbetstagarnas rättigheter i Finland

15.11.2023

Strejkvarsel gällande åländska förbindelsefartygstrafiken, som drivs av EW Finland Oy och Kalbåda Shipping Oy fungerar som arbetsgivare