Jämlikhet kräver konkreta åtgärder

tasa-arvo

STTK är nöjd med regeringprogrammets riktlinjer för främjande av jämlikhet och regeringens jämlikhetsprogram, men konkreta åtgärder behövs snarast. Vid budgetförhandlingarna förband sig regeringen att främja lönejämlikhet och lönetransparens med hjälp av lagstiftning, förhindra diskriminering till följd av graviditet och familjeledigheter, samt genomföra familjeledighetsreformen. Tyvärr är Finland inte ett jämlikt land, trots att det påstås så i olika sammanhang.

— Jämlikhet i allmänhet och särskilt lönejämlikhet utgör grunden för ett rättvist arbetsliv och ett civiliserat samhälle. I sin strävan efter lönejämlikhet har Finland gått fram med snigelfart vilket är en skam för vårt land. Målet med regeringsprogrammet och jämlikhetsprogrammet är ambitiöst och bra, men det räcker inte om förslagen inte leder till konkreta åtgärder, konstaterar ordförande Antti Palola.

På grundval av regeringsprogrammet pågår just nu bl.a. en familjeledighetsreform, genomförande av jämviktsdirektiv på arbetsmarknaden och främjande av lönetransparensen.

— Regeringen måste försäkra sig om att arbetsgruppernas arbete fortskrider planenligt och att tidsplanen hålls. Tyvärr har det fortsatta arbetet med trepartsprogrammet för lika löner kört fast. Bara innehållet i programmet har redan diskuterats i ett helt år, men enighet har ej kunnat nås. STTK ser som nödvändigt, att förhandlingarna snabbt kan bli färdiga, och att man därmed äntligen kan komma igång med programperioden, konstaterar Palola.

STTK:s styrelse var vid seminariet idag bekymrad över hur det går för jämlikheten i tider av undantagstillstånd och coronakris. Organisationen betonar att jämlikheten är ett ständigt pågående arbete. Eftersom det även handlar om grundläggande mänskliga rättigheter måste jämlikheten tas i beaktande i alla situationer och även i krissituationer.

Corona kommer att behålla sitt grepp om Finland och resten av världen under en lång tid framöver. En del av oss är tvungna att arbeta med risk för hälsa och t.o.m. liv, och långt ifrån alla arbeten kan skötas på distans.

— Arbetshälsan har en väldigt stor betydelse i olika branscher och yrken där man arbetar aktivt i frontlinjen mot corona. Krisen borde synas även vid lönesättning och belöning av dem som utgör jobbet. Det handlar om respekt och rättvisa, betonar Palola.

Senaste artiklarna

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess

15.1.2024

FFC och STTK bjuder in till demonstration mot regeringens försämringar

22.11.2023

NFS uttryckte oro över inskränkningar i arbetstagarnas rättigheter i Finland

15.11.2023

Strejkvarsel gällande åländska förbindelsefartygstrafiken, som drivs av EW Finland Oy och Kalbåda Shipping Oy fungerar som arbetsgivare