SAK, STTK, Akava ja SASK: Yksikään nuori ei ole menetetty tapaus

menetetty_tapaus_Nuorten syrjäytyminenArviolta 35 000 suomalaisnuorta on vailla koulu- tai työpaikkaa. Nuorten syrjäytyminen maksaa työ- ja elinkeinoministeriön mukaan yhteiskunnalle jopa 300 miljoonaa euroa vuodessa. Kasvava nuorisotyöttömyys lisää väistämättä syrjäytymistä.

Kuudetta kertaa maailmanlaajuisesti vietettävänä Kunnon työn päivänä 7. lokakuuta järjestöt kampanjoivat nuorten työllisyyden puolesta ja syrjäytymistä vastaan.

Ammattiliittojen keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK muistuttavat aamulla Helsingissä Elielinaukiolla, että tavallinenkin nuori on vaarassa syrjäytyä joutuessaan kamppailemaan toimettomuuden tai toimeentulon kanssa.

Syrjätäytymisen takana ovat lähes aina koulutuksen puute ja työttömyys. Parasta syrjäytymisen ehkäisyä on parantaa nuorten mahdollisuuksia opiskella ja tehdä työtä.

– Kenenkään ei tarvitse olla menetetty tapaus. Meidän on taattava, että jokainen voi osallistua yhteiskunnan toimintaan tavalla tai toisella. Se on tärkeä kokemus, painottaa Akavan asiantuntija Miika Sahamies.

SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomela huomauttaa, että syrjäytyminen saattaa olla kiinni hyvinkin pienestä – se ei välttämättä johdu haluttomuudesta työllistyä ja opiskella.

Työtä ja koulutusta

Järjestöt painottavat, että peruskoulunsa päättävien nuorten tulee aina päästä jatkokoulutukseen. Lisäksi koulutuksen ja elinkeinoelämän yhteistyötä täytyy lisätä.

– Ikä ei voi olla työehtojen peruste. Pitäisi olla itsestään selvää, että nuoria koskevat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muitakin työntekijöitä, muistuttaa STTK:n opiskelija- ja nuorisopoliittinen asiantuntija Ulla Hyvönen.

Maanantaina 7. lokakuuta kymmenet miljoonat ammattiliittojen jäsenet kampanjoivat ihmisarvoisen työn ja elämiseen riittävän palkan puolesta. Kunnon työn päivänä halutaan lisäksi muistuttaa, että maailman työvoimasta vain seitsemän prosenttia kuuluu liittoon. Korkea järjestäytymisaste on paras tae kunnon työlle myös Suomessa.

Media on tervetullut kuvaamaan ja haastattelemaan Kunnon työn päivään osallistujia Elielinaukiolle.

Tapahtumat

Helsinki

Elielinaukio 7.10. kello 7–9. Järjestöt herättelevät ohikulkijoita huomaamaan, että kuka tahansa nuori voi syrjäytyä.

Maksuton Decent Work -klubi perjantaina 4. lokakuuta kello 20 Cafe Mascot/Neljäs Linja 2. Esiintyjät: Reino & The Rhinos ja lämmittelybändinä Komea Seppo & Rytmiorkesteri.

Turku

Hyvä esimiestyö ja oikeudenmukainen johtaminen -seminaari 7.10. kello 17–19 Alvarium/Puutarhakatu 8 B. Tiedotusvälineet ovat tervetulleita tilaisuuteen. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: outi.rannikko@sak.fi .

Nuorten ja kunnon työn puolesta ottavat kantaa myös neljä tunnettua urheilijaa ja yksi rokkitähti. Katso video .

Lisätiedot SAK: nuorisosihteeri Tatu Tuomela, puh. 040 534 0577
STTK: opiskelija- ja nuorisopoliittinen asiantuntija Ulla Hyvönen, puh.  044 7777 089 Akava: asiantuntija Miika Sahamies, puh. 050 372 8366 SASK: viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen, puh. 040 521 4478

***

Nuorten syrjäytyminen – #suomensuurinongelma, joka pitää poistaa

 

<!– –>

 

Senaste artiklarna

13.6.2024

STTK önskar samarbete med nya europaparlamentariker

21.5.2024

EU vill förbättra praktikanternas ställning på arbetsplatserna

15.5.2024

STTK: EU-valet handlar om arbetstillfällen, ekonomi och säkerhet

3.5.2024

Den avgiftsfria Sommarjobbarinfon är till stöd för sommarjobbare hela sommaren 

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik