STTK: Samhällsfördraget strandade, frågorna kvar på agendan

STTK:s ordförande Antti Palola är besviken, men inte överraskad över att förhandlingarna för att uppnå det så kallade samhällsfördraget strandade.

– STTK strävade efter ett balanserat avtal som skulle gynna Finlands ekonomiska tillväxt, företagens konkurrenskraft och sysselsättningen.

Enligt Palola låg försöket från första början på en instabil grund på grund av ytterst höga målsättningar och arbetsgivarnas passivitet.

Finlands problem är stora och håller delvis på att fördjupas. Även atmosfären är spänd, trots att det fortfarande går bra för många i Finland.

– Man kan komma överens om mycket vid arbetsmarknadsborden, men arbetsgivarna och regeringen kan inte lägga allt ansvar enbart på löntagarna genom att försämra deras köpkraft, välfärd och arbetsliv, säger Palola.

Arbetsmarknadsorganisationerna har under de senaste åren kommit överens om många lösningar som stöder regeringens ekonomiska politik. Även om samhällsfördragsförhandlingarna nu slutade, hålls frågorna som man förhandlade om kvar på agendan. Om ett drygt år kommer följande arbetsmarknadsrunda igång.

– Inom ramen för den är det till exempel möjligt att behandla arbetstidsfrågor, utveckla arbetslivet, stärka omställnings- och anställningsskyddet och främja lokalt förhandlande. Den förbundsrunda som arbetsgivarna drömmer om fungerar ändå inte lika bra som trepartssamarbetet om målet samtidigt är att koordinera finans- och arbetsmarknadspolitiken på det sätt som regeringen önskar sig.

Regeringen har meddelat att den kommer att förverkliga tilläggsbesparingar på sammanlagt 1,5 miljarder euro under den pågående regeringsperioden om man inte får till stånd ett samhällsfördrag.

– En klok regering fortsätter dialogen med arbetsmarknadsorganisationerna och vet att tålamod lönar sig. Ett hållbart resultat uppkommer enbart genom förhandlande, inte gnom att gräla.

STTK hoppas att regeringen överväger noga behovet av tilläggsbesparingarna och hur de riktas. Viktigare skulle vara att sätta fart på de strukturella reformerna, av vilka social- och hälsovårdsreformen är akutast.

Tilläggsuppgifter i STTK: ordförande Antti Palola, telefon 040 509 6030.

 

 

Senaste artiklarna

3.5.2024

Den avgiftsfria Sommarjobbarinfon är till stöd för sommarjobbare hela sommaren 

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess