Ny centralorganisation bereds i projekt

Fackförbunden har beslutat sig för att starta ett projekt med målet att grunda ny centralorganisation i Finland. Sammanlagt 73 representanter för löntagarna från alla centralorganisationer (FFC, STTK och Akava) deltog i det förberedande mötet som hölls i Helsingfors i mitten av januari. De förbund som vill vara med i beredningsarbetet före den nya organisationen grundas ska meddela om sitt deltagande senast den 10 februari. Därefter börjar det praktiska arbetet för att grunda organisationen. Målet är att den nya centralorganisationen kommer igång med sin verksamhet under år 2016.

Alla fackliga förbund – också de som inte hör till något av de nuvarande centralförbunden – är välkomna med i det den nya organisationen. Målet med den nya centralorganisationen är att stärka löntagarnas och ensamföretagarnas ekonomiska och psykiska välmåga och främja samhällelig jämlikhet och rättvisa.

Den nya organisationen ska vara politiskt obunden. Den ska ta över de nationella och internationella uppdragen av de centralförbund som upphör med sin verksamhet. Verksamheten ska grunda sig i demokratisk representation som tar i beaktande alla medlemsgruppers behov. Den nya centralorganisationen kommer inte att försämra fackförbundens självständiga position som kollektivavtalspart.

Professor Harri Melin inledde det förberedande mötet med ett anförande om centralorganisationens framtid. I diskussionerna som följde därefter värderades styrkorna, möjligheterna och utmaningarna med det nya centralorganisationsprojektet. Ordet leddes av Jarkko Eloranta, ordförande för Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (FFC), Liisa Halme, ordförande för Försäkringsmannaförbundet (STTK) samt Pertti Porokari, ordförande för Ingenjörsförbundet (Akava).

 

Senaste artiklarna

3.5.2024

Den avgiftsfria Sommarjobbarinfon är till stöd för sommarjobbare hela sommaren 

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess