Medlingsbudet godkändes, strejken på Åland tar slut

Tehy r.f., Fackavdelningen på Åland och Ålands landskapsregering har idag på eftermiddagen godkänt riksförlikningsmannens medlingsbud och strejken för de cirka 400 tehyiterna i landskapsregeringens tjänst tar slut. Samtidigt avslutas också den ansökningsblockad som Tehy utlyst för det arbete som omfattats av strejken.

Tehys centrala målsättningar var en höjning av grundlönerna, ett lönesystem som grundar sig på en värdering av arbetets svårighetsgrad, samt ett främjande av jämställda loner.

Enligt medlingsbudet reserveras för arbetsvärderingen en lönepott på totalt 1,5 miljoner euro, av vilket en dryg tredjedel är riktat helt till vårdpersonalen. För det fall att en arbetsvärdering inte har genomförts senast 1.5.2016, innefattar medlingsbudet en sanktion om hur lönepotten skall delas.

Medlingsbudet innefattar en höjning av vårdpersonalens grundlöner med 30-70 euro på så vis, att de avtalade nivåhöjningarna på Åland kommer ovanpå de redan avtalade höjningarna i sysselsättnings- och tillväxtavtalet.

– Att vi uppnått att det på Åland byggs ett lönesystem som bygger på arbetsvärdering samt att pengar reserverats för det är betydande framgångar. Det ger nu den utbildade vårdpersonalen både förutsättningar och pengar för att korrigera olägenheter i lönesättningen och främjar också förverkligandet av likalönsmålsättningarna, konstaterar Tehys intressebevakningsdirektör Jukka Maarianvaara.

Godkännandet av medlingsbudet innebär att strejken tar slut och att tehyiterna återgår till arbetet så snart som möjligt, dock senast torsdag 11.12.2014.

Mera information:

Tehys intressebevakningsdirektör Jukka Maarianvaara
gsm 040 7031 387

Senaste artiklarna

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess

15.1.2024

FFC och STTK bjuder in till demonstration mot regeringens försämringar

22.11.2023

NFS uttryckte oro över inskränkningar i arbetstagarnas rättigheter i Finland

15.11.2023

Strejkvarsel gällande åländska förbindelsefartygstrafiken, som drivs av EW Finland Oy och Kalbåda Shipping Oy fungerar som arbetsgivare