UKK: Kohtuus kaikessa -mielenosoitus

Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen lauantaina 18.11.2023 järjestettävään Kohtuus kaikessa -mielenosoitukseen.

Mistä mielenosoituksessa on kysymys, ja kuka sen järjestää?

Kohtuus kaikessa -mielenosoituksen järjestää STTK ry ja sen jäsenliitot. Mielenosoitus järjestetään lauantaina 18.11.2023 Helsingissä. Mielenosoituksella vastustetaan hallituksen esittämiä rajuja heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin ja sosiaaliturvaan, jotka toteutuessaan lisäävät epävarmuutta ja eriarvoisuutta. Hallitus ei tällä hetkellä kuuntele huolestuneiden kansalaisten viestejä, eikä ole valmis neuvottelemaan toimista aidosti – siksi mielenosoitus. Kutsumme mukaan kaikki, joita nämä aiheet koskettavat ja huolettavat.

Miksi osoitamme mieltämme?

Hallitusohjelma sisältää useita työntekijän oikeuksia ja sosiaaliturvaa heikentäviä esityksiä. Kokosimme tähän listaan työntekijöiden kannalta vakavimmat. Kaikki esitykset löydät täältä.

Palkankorotusten enimmäistaso sidotaan vientialoihin lailla. Muutos puuttuu ammattiliittojen vapaaseen neuvotteluoikeuteen ja sementoi nais- ja miesvaltaisten alojen välisen palkkaepätasa-arvon. Kaikilla aloilla pitää olla aito mahdollisuus neuvotella palkoistaan.

Lakko-oikeutta rajoitetaan monin eri tavoin. Laittomien lakkojen sakkoja korotetaan ja laittomiin lakkoihin osallistumisesta seuraa jatkossa henkilökohtainen seuraamusmaksu. Myös tukilakkoja rajoitetaan. Emme hyväksy lakko-oikeuden rajoittamista, vaan haluamme säilyttää työntekijöiden mahdollisuuden puolustaa oikeuksiaan.

Työntekijän irtisanomista helpotetaan. Jatkossa työntekijän henkilöperusteiseen irtisanomiseen riittää asiallinen syy. Nyt edellytys on asiallinen ja painava syy. Tämä heikentää merkittävästi työsuhdeturvaa.

Ensimmäinen sairaspoissaolopäivä muutetaan palkattomaksi. Muutos on kohtuuton tulonmenetys työntekijälle ja lisää sairaana töihin tulemista.

Määräaikainen työsopimus voidaan solmia jatkossa vuodeksi ilman erityistä perustetta. Nykyisin määräaikaiselle työsopimukselle on aina oltava peruste. Muutos lisää työelämän epävarmuutta ja määräaikaisuuksien ketjuttamista. Vaikutukset kohdistuvat erityisesti nuoriin ja naisiin. Riski raskaus- ja perhevapaasyrjintään lisääntyy.

Hallitus suunnittelee suuria leikkauksia esimerkiksi ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja muuhun sosiaaliturvaan. Muutokset kurittavat erityisesti pienituloisia ja vaikeasti työllistyviä sekä epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleviä. Hallituksen lupaamista veronkevennyksistä hyötyvät eniten hyvätuloiset, noin 14 000 euroa kuukaudessa ansaitsevat.

Kuinka voin osallistua?

Osallistua voi tulemalla paikan päälle Helsinkiin lauantaina 18.11. klo 10.30 Olympiastadionin Mäntymäen kentälle, josta marssi lähtee klo 11

TAI

klo 12.00 alkaen keskuskirjasto Oodin edustalla sijaitsevalle Kansalaistorille.

Saako alueelta ruokaa tai juomaa?

Kansalaistorilla on osallistujille tarjolla lämmintä ruokaa.

Onko alueella käymälöitä?

Alueen välittömässä läheisyydessä on julkisia tiloja, joista löytyy esteettömiä WC:tä, kuten keskuskirjasto Oodi.

Milloin saan tarkempia tietoja bussikuljetuksesta?

Lähetämme bussikuljetuksiin ilmoittautuneille tarkempaa tietoa kyydeistä sähköpostitse viimeistään pe 17.11. Lisätietoa kyydeistä voi kysellä osoitteesta paivi.laakso@sttk.fi.

Miten turvallisuudesta on huolehdittu?

Kokoontumislain mukaan yleisen kokouksen järjestäjän on huolehdittava järjestyksen ja turvallisuuden säilymisestä sekä lain noudattamisesta tilaisuudessa. Toimimme lain mukaan ja yhteistyössä poliisin kanssa. Asetamme mielenosoitukseen järjestyksenvalvojia. Tapahtumasta löytyy myös ensiapupiste.