Arbetsmarknadsorganisationerna påminner om att Rysslands attack mot Ukraina inte berättigar till diskriminering på arbetsplatserna

ihmisiä

På grund av kriget är känslorna på ytan också på arbetsplatserna, men centralorganisationerna på arbetsmarknaden betonar att det inte berättigar till diskriminerande beteende.

Rysslands och Belarus krig mot Ukraina syns på många sätt i företagens verksamhet och situationen på arbetsplatserna. Sanktionerna och motsanktionerna leder till att affärsverksamhet upphör eller begränsas och därtill kräver kunderna att företagen ska vidta andra åtgärder för att få ett slut på kriget.

På arbetsplatserna är känslorna på ytan. Det är bra med en stark vilja att hjälpa, men vissa kan också uppleva rädsla och hat. Det är förståeligt med tanke på hur allvarlig situationen är, men det berättigar inte till diskriminerande beteende.

I Finland bor nästan 80 000 ryska medborgare och många andra som talar ryska. De är inte ansvariga för de beslut och handlingar som har fattats av den ryska eller belarusiska ledningen. Om de arbetar på våra arbetsplatser i enlighet med våra värderingar och principer och stöder vårt samhälle, så måste vi visa att vi står upp för våra värderingar genom att behandla dem på samma sätt som alla andra på arbetsplatsen.

Centralorganisationerna på arbetsmarknaden – EK, KT, FFC, Akava och STTK – påminner om att Rysslands angrepp på Ukraina inte berättigar till någon diskriminering på arbetsplatserna.

Senaste artiklarna

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess

15.1.2024

FFC och STTK bjuder in till demonstration mot regeringens försämringar

22.11.2023

NFS uttryckte oro över inskränkningar i arbetstagarnas rättigheter i Finland

15.11.2023

Strejkvarsel gällande åländska förbindelsefartygstrafiken, som drivs av EW Finland Oy och Kalbåda Shipping Oy fungerar som arbetsgivare