FFC, Akava och STTK: Det är nödvändigt att förnya lagstiftningen för att man ska kunna eliminera diskriminering på grund av graviditet och familjeledighet

FFC, Akava och STTK är besvikna på Arbets- och näringsministeriets agerande i den arbetsgrupp som på trepartsbasis hade till uppgift att utreda hur man kan förhindra diskriminering på grund av graviditet och familjeledighet. Organisationerna anser att arbetet i arbetsgruppen präglades av ministeriets motvilja mot att öppet bedöma i vilken utsträckning diskriminering förekommer.

tasa-arvo

– Vi delar inte Arbets- och näringsministeriet åsikt om att inga lagstiftningsåtgärder behöver vidtas för att eliminera och förebygga diskriminering på grund av graviditet och familjeledighet. Ministeriet handlar i strid med regeringsprogrammet, säger Anu-Tuija Lehto som är jurist på FFC.

I regeringsprogrammet konstateras att lagstiftningen ska preciseras så att graviditet och uttag av familjeledighet inte påverkar huruvida en visstidsanställning förlängs. Enligt regeringsprogrammet ska man dessutom utreda hur anställningsskyddet för dem som återgår till arbetet efter familjeledighet kan förbättras, och på basis av resultaten från utredningen ska man vidta de lagstiftningsåtgärder och andra åtgärder som behövs.

– Statistik från jämställdhetsombudsmannen och fackförbundens erfarenheter visar att den nuvarande lagstiftningen inte är tillräcklig för att skydda gravida arbetstagare och arbetstagare som tar ut familjeledighet. Lagstiftningen hindrar till exempel inte att arbetstagare som återgår till arbetet efter familjeledighet sägs upp. Skyddet för dem som återgår till arbetet har visat sig vara svagt i synnerhet när det har skett förändringar på arbetsplatsen, säger Lotta Savinko som är chef för jämställdhets- och arbetsmiljöfrågor på Akava.

I arbetsgruppen föreslog löntagarorganisationerna att lagstiftningen ska preciseras så att man kan förhindra diskriminering och att uppsägningsskyddet för dem som återgår till arbetet efter familjeledighet ska stärkas genom ett så kallat efterskydd, alltså en period efter återgången till arbetet då arbetstagaren inte får sägas upp.

– Risken för att drabbas av diskriminering gäller inte bara kvinnor, utan också män och ickebinära kan diskrimineras. Lagstiftningen måste säkerställa att alla föräldrar oberoende av familjeform, om de så önskar, kan skaffa barn utan att diskrimineras i arbetslivet, betonar Anja Lahermaa som är jurist på STTK.

Mer information:
Anu-Tuija Lehto, jurist, FFC, tfn 040 778 1080
Lotta Savinko, chef för jämställdhets- och arbetsmiljöfrågor, Akava, tfn 040 504 4356
Anja Lahermaa, jurist, STTK, tfn 040 828 6845

Senaste artiklarna

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess

15.1.2024

FFC och STTK bjuder in till demonstration mot regeringens försämringar